Реклама / Ads
12| 5036 |27.05.2016 НОВИНИ

Жаблянов: Плевнелиев иска да направи посланици всичките си сътрудници

.
Валери Жаблянов
„Не само се нарушава законът, но и общественият морал. Не може всички сътрудници на президента в края на мандата си да ги изпрати посланици. Това прави Плевнелиев. Дори ГЕРБ не оспорва, че се нарушава законът”. Това заяви народният представител от БСП Валери Жаблянов в студиото на Канал 3.
 
„Когато имаш претенции, че управляваш в името на закона и говориш от името на морала пет години в мандата си като президент, то би следвало накрая да не си петниш името с безпринципни назначения”, допълни той пред  Канал 3. Според Жаблянов законът е ясен и отговорността е не само на президента, но и на министъра на външните работи, който прави предложенията и на Министерски съвет, който взима решението и предлага на президента.

„В момента, в който БСП има възможност, а това няма да е толкова далеч във времето, като гледам как се развива политическата обстановка в страната, ще редуцираме политическите назначения до законово записаните изисквания”, категоричен е народният представител.

Жаблянов коментира случай, когато ГЕРБ са подходили политически в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа към нашето представителство там и са сменили посланика, непосредствено преди България да поеме председателството. Това е създало суматоха, а председателството на България на Съвета на Европа е неуспешно. „Докараха друг посланик след като нашето председателство вече беше започнало. В Страсбург беше изпратен представител в пенсионна възраст. Този случай не е известен на обществото, защото не желаехме да се поставя този въпрос, докато тече нашето председателство, но това беше абсолютно неоправдан акт и извършен само с политически мотиви”, обясни депутатът от левицата.

Според Жаблянов БСП може да говори и води външна политика и като пример посочи, че правителство с министър-председател от левицата е подписало членството на България в ЕС. „По-голям външнополитически акт за последните 25 години няма”, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4664 |26.05.2016 Захариева: От декември знам за личните мотиви на Плевнелиев . 1| 4531 |25.05.2016 Реформатори искат нов състав на Комисията по финансов надзор . 8| 5231 |25.05.2016 Дончева: Плевнелиев пречи на кандидат за президент на ГЕРБ . 1| 3958 |25.05.2016 ЕК иска независим СЕМ у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads