Реклама / Ads
7| 4263 |08.01.2017 НОВИНИ

Жаблянов: Станахме много лесна жертва на всякакви политически шарлатани

.
Валери Жаблянов
България постига само „счетоводен ръст“ и се нуждае от работеща икономика, индустрия и промишленост, заяви депутатът от ПГ на ”БСП лява България” и член на ИБ на БСП Валери Жаблянов по БНР.
 

Илюзия е, че само който хване контрабандата, може да гарантира устойчив икономически растеж, подчерта народният представител и допълни, че пред България стоят практически въпроси за решаване. Сред тях са състоянието на въоръжените сили и службите за национална сигурност и икономическото развитие. Въпросът за националната сигурност също не е разрешен, а това, че няма бежанци на границата в момента, не значи, че национална сигурност е гарантирана, предупреди Жаблянов.

 

Изброените проблеми са залегнали в алтернативния „Национален план за развитие на България” на БСП, който членът на ръководството ѝ определи като нов практически ориентиран документ със съкратена визионерска част. До 4 и 5 февруари, когато Националният съвет на партията насрочи заседание на 49-тия конгрес на социалистите, всички организации на формацията ще работят по този ключов документ.

 

 

Според Жаблянов е необходима смяна не просто на политическия елит или политическото ръководство, а на социално-икономическия модел, защото в момента страната ни е с възможно най-дясното общество в цяла Европа и „всичко в страната е частно“ – енергетика, отбрана, сигурност, полиция – частни охранителни компании. Изчерпан е либералният модел на свръхнатоварената приватизация, на доопоскването на създаденото от реалния социализъм и в страната трябва нова държавност, ново съдържание на държавните институции, обобщи Жаблянов и увери, че в БСП има потенциал за реализиране на реформите:

 

 България се нуждае от съдържателна промяна, която ние можем да разработим, подчерта той. Според депутата от БСП промяната е необходимост и мнозинството в партията е наясно с нея, а хората, които трябва да извършат реформите трябва да обичат България. Освен това е нужен и политически опит, и институционално мислене, подчерта Жаблянов. Според него промяната от улицата не се е състояла на няколко пъти. Той даде пример с 1996-та и 1997-ма година, както и с опита „бившият монарх да се „присади“ върху дървото на републиката“:

 

Ние станахме много лесна жертва на всякакви политически шарлатани, подчерта Жаблянов. Той квалифицира дясно-центристките партии като „кадрово и идейно близки роднини с крайно-десните“ и определи като връх на демагогията и лицемерието, от които са отвратени гражданите, създаването на партия, която ще се бори с корупцията. Той отбеляза, че двойният, тройният и петорният морал на политическите върхове у нас е в съзвучие с това, което идва от Брюксел.

 

В коментар на резултатите от изследване на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), според които 85% от българите смятат, че икономическата среда се влошава през последните 5 години, Жаблянов отбеляза, че всеки български политик трябва да знае какви са тези очаквания, а не да чакаме оценка отвън, за да ни кажат как изглеждаме и да оставим ЕБВР да знае по-добре от политиците и институциите от какво имат нужда българските граждани. Според него ЕБВР има много икономически, образователни, енергийни и други проекти, но те не са добре управлявани и голяма част от тях имат „особен привкус“, а подходът на банката е тесен. Членът на изпълнителното ръководство на БСП заяви, че гражданите са недоволни, защото не могат да ползват безплатна здравна система и за това, че в страната не може да се получи качествено образование, ако не се плати такса за частно училище и подчерта: Но банката не казва това. Нейните проекти не можаха нито да ни възстановят, нито да ни развият.

 

В заключение народният представител от БСП коментира идеята на председателя на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов новият президент Румен Радев да даде още малко време за работа на действащото Народно събрание, за да внесе промени в изборните правила съобразно резултатите от референдума:

 

Президентът и неговите правомощия са ясно разписани в Конституцията. Не виждам такава конституционна възможност. Не вярвам президентът да тръгне от първия ден да нарушава Конституцията – нали точно срещу това се обяви.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4000 |07.01.2017 Дончев: „Борисов 2” оставя всички сектори на управлението в много добро състояние . 0| 3772 |05.01.2017 Най-много ни мори свински грип . 8| 5493 |04.01.2017 ГЕРБ профукали най-много пари, за да агитират за Цецка Цачева . 2| 4058 |04.01.2017 Борисов към Московски: Много си брадат!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads