Реклама / Ads
10| 5322 |17.01.2011 НОВИНИ

Жалбите срещу мобилните оператори растат лавинообразно

.
снимка: Булфото
Хаосът и жалбите на абонатите на мобилни оператори се увеличават с всеки изминал ден. Неуредиците и щетите от мобилните оператори спрямо потребителите, вече минават всякакви граници. Това стана ясно по време на пресконференция на потребителски организации.
 

Четири-пет пъти са нараснали жалбите на потребители от мобилните оператори спрямо 2009 година, каза Богомил Николов, директор на „Активни потребители”.

На първо място потребителите се жалват от автоматичното подновяване на срочните договори. Много е трудно човек да следи и да се ориентира кога ще му се поднови договорът. Много хора, които искат да си променят тарифата или да си сменят договора, се оказва, че не са улучили момента. Това до голяма степен пречи и на преносимостта на номерата. Оказва се, че не може да го направите свободно по всяко време, а само в даден промеждутък, обясни той.

Сигнали са получени и за практическа невъзможност и големи забавяния на прехвърлянето на номер, след като се подаде заявление.

Много оплаквания има от възрастни хора, че са подвеждани с различни бонуси. Те подписват договор, но по-късно осъзнават или техните близки и познати като прочетат малките букви, става ясно, че са били подведени.

При ползването на интернет често се рекламират големи скорости, които обаче не са постижими в част от страната, посочи още Николов.

По думите му потребителят е в много слаба позиция и не може да въздейства и влияе на тези практики. Един от проблемите е много трудният контакт със самите оператори.

Потребител, който иска да подаде жалба, може да се свърже с кол-център и всеки път попада на различен човек. Затова е много важно да има контакти на звеното, което отговаря за жалбите на потребителите.

Естествена бариера пред воденето на такива съдебни дела представляват разходите за това. Най-добрият случай е самите компании да са много по-отворени към хората, които се жалват, каза Николов.

Увеличение на сигналите и оплакванията от потребители за дейността на мобилните оператори отчитат и от Европейския потребителски център – България. Игнат Арсенов, директор на центъра, съобщи, че това се забелязва от декември насам.

Ако преди звъняха един-два пъти месечно, сега имаме 10 обаждания за седмица. Обажданията са с питане по какъв начин да си разрешат проблема. Тъй като нямаме компетентност и не разглеждаме такива спорове, сме препращали потребителите към Комисията за регулиране на съобщенията, обясни той.

Оплакванията са най-вече за завишени сметки за телефон.

Много от обажданията са за това, че са ги измамили при сключване на договора. Най-често става дума за възрастни хора, които, за да получат мобилен телефон или друг бонус, са подписали договор за услуги, който не са прочели.

Янаки Ганчев, председател на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги, обяви, че на 20 януари ще се проведе протест срещу своеволията на мобилните оператори. “Ще искаме няколко неща. Първо, да се премахнат големите неустойки при прекратяване на договор от страна на клиента. В момента при прекратяване на договора, абонатът е задължен да плати месечните такси до края на договора, което в много случаи минава суми от 600 лева. Ние искаме, ако има неустойка, то тя да е 7% от сумата от таксите. Второ, искаме подновяването на договорите да става само чрез съгласието на клиент. Искаме да се плаща за реално получени услуги, а не да не получаваме услуги и в същото време да плащаме за тях. Искаме европейски цени и качество, нашите в момента не са такива”, заяви Ганчев.

Според него Комисията за регулиране на съобщенията е абдикирала от поста си и не осъществява никакъв контрол. Ако имаше контрол, тези своеволия нямаше да ги има.

Никой не дава информация при благотворителни sms-и какъв процент отива за мобилния оператор и какъв за самата инициатива. В повечето случаи за благотворителната кауза отиват 25% от всеки sms, а за оператора- 50%.

За сега действията ни ще са мирни, но ако няма резултат, ще минем към по-сериозни действия. Имаме среща с Омбудсмана, ще пратим писма до когото трябва, каза още Ганчев.

Богомил Николов обясни, че най-новият хит бил сключване на договор по телефона. Обаждат ви се от мобилния оператор и ви питат: „Искате ли да получите 100 безплатни минути. Вие казвате – да. По този начин вече съществува договор за нов план, който е сключен по телефона. Това е абсурдно, договор се сключва само, когато клиентът се е запознал лично с клаузите в договора и го е подписал“, припомни Богомил Николов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 6395 |17.01.2011 РЗС "на поход" срещу премиера . 1| 4621 |17.01.2011 Ветеринари от ЕС ще ни помагат срещу шапа . 5| 6025 |17.01.2011 Болен адвокат стопира делото срещу "Наглите" . 55| 12388 |14.01.2011 Хора на Трактора с нови компромати срещу Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads