Реклама / Ads
63| 7640 |16.02.2012 НОВИНИ

Жълти финансисти: Във Виденова ситуация сме

.
Милен Велчев
Кабинетът бил в неплатежоспособност, констатираха М. Велчев и Л. Дацов.
 

Миналата седмица правителството е снижило фискалния резерв до 3 млрд. и 300 млн. лева, което означава на практика, че то е в неплатежоспособност,  коментираха на брифинг в централата на НДСВ Милен Велчев, Любомир Дацов и Николай Василев, предаде news.bg.

Правителството на ГЕРБ завари двойно по-голям фискален резерв, чиято първа половина имаше лукса да изхарчи.
Използването на втората половина е по-трудно, защото минава през фонда „Козлодуй", Сребърния фонд, както и някои други „неприкосновени" фондове, заявил бившият финансов министър Милен Велчев. Правителството, вместо да мисли за осигуряване на достъп до капиталовите пазари, за да рефинансира облигациите, които предстои да се платят в началото на следващата година, по-скоро мисли да ги плати с парите за българските пенсионери. Въобще нямаше да има нужда да се замисляме как да платим тези облигации, ако не беше изхарчена първата половина от фискалния резерв, казал той.

 

Един от проблемите с инвестирането на Сребърния фонд в държавни ценни книжа е, че ако се наложи да се плащат пенсии, с какво ще се платят - с ДЦК ли, зададе риторичен въпрос бившия финансов министър. Не може държавата да кредитира себе си с тези пари, изтъква Велчев. Ако бъде позволено Сребърният фонд да се инвестира особено в български акции, това ще бъде най-голямата кражба, която познаваме. Такива опити за облигиране на Сребърния фонд имаше и по времето на тройната коалиция, но ние спряхме нашите коалиционни партньори, коментира още Велчев, според когото БСП трябвало да е благодарно на НДСВ, защото операцията щяла да предизвика скандал, който да надмине 99% от всички други скандали.


Подобен скандал с управлението на пенсионните фондове в Гърция коства мандата на правителството преди ПАСОК и беше една от основните причини за сегашното състояние на Гърция. Така че за доброто на страната и доброто на самите управляващи ги съветваме са се въздържат от подобни операции, апелира Милен Велчев.

 

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов алармира, че в момента нивото на фискалния резерв е под критичния минимум и „простичко казано сме в ситуацията на правителството на Виденов". Сребърният фонд в момента се ползва от правителството и така то нарушава закона. Управляващите са в ликвидна криза или с други думи - в неплатежоспособност, подчерта Дацов и допълни, че да допуснеш да се доближиш до тази долна граница е управленска безотговорност.

 

Оценката на Европейската комисия да ни постави в група от 12 рискови държави е справедлива, заради огромната междуфирмена задлъжнялост, каза от своя страна бившия министър на икономиката Николай Василев. Управляващите не правят нищо по този въпрос, а и няма какво да направят при инвестиции по-ниски от времето на правителството на Виденов, посочи още Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4584 |09.02.2012 Ситуацията в Силистра критична, в Русе - овладяна . 10| 5913 |07.02.2012 Цв. Цветанов: Ситуацията в Свиленград е критична . 7| 5033 |27.01.2012 10 области с код “червено”, критична ситуацията в Силистра . 3| 5271 |15.01.2012 Жестоко убийство на баба заради жълтици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads