Реклама / Ads
1| 5086 |03.06.2007 НОВИНИ

Жълтите се ежат на конгреса срещу тройната коалиция, царят я подкрепя

.
Излизане от тройната коалиция поискаха делегати на конкреса на НДСВ днес. В прав текст те заявиха, че участието им във властта топи доверието към партията на Симеон Сакскобургготски.Знак за това бяха бурните аплодисменти, с които участниците във форума посрещнаха писмото от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В него Борисов призовава жълтите веднага да се дистанцират от управлението.
 

 

По-късно с импровизирано гласуване с делегатските си карти делегатите потвърдиха това свое желание.

Със смесени чувства бе посрещнато изказването на бившия външен министър Соломон Паси, който заяви, че тройната коалиция живее за сметка на НДСВ.
Партиите в нея са като скачени съдове и НДСВ не печели от участието си в във властта, посочи Паси. Той дори призова делегатите и ги призова да заявят своето мнение по въпроса за оставане във властта, като гласуват с картите си. Дали бе разбран бе разбран правилно, не стана много ясно, но се вдигнаха твърде малко карти. При въпроса дали да се напусне коалицията обаче се образува истинска гора от вдигнати карти. Резултатът Паси обяви като социологическо проучване за настроенията в партията.

Същата теза защити и д-р Атанас Щерев. Той призова за нов курс и напускане на коалицията. Щерев категорично се противопостави и на идеята за смяна на името на НДСВ. Ще загубим индентичност, отсече Щерев.

Най-емоционално и остро бе изказването на депутатката д-р Антония Първанова. Тя се обърна към царя и заяви, че вече много трудно се стига до него по какъвто и да било въпрос. Тя призова Негово величество да спомогне този филтър да бъде премахнат още днес.

В същото време днес и тримата лидери на управляващата коалиция Станишев, Симеон и Доган категорично дадоха знак, че нямат намерение да нарушават следизборното споразумение от 2005 г. Те демострираха намерение да продължат управлението до края на мандата.

Преди днешния форум на жълтите цялото ръководство на НДСВ подаде оставка. Жестът бе приет като решение на лидера Сакскобургготски. Според запознати сигурно било оставането в ръководното тяло само на Милен Велчев, за когото царя имал специални планове. Самият Симеон също запазвал лидерското място.

Делегати признаха, че вероятно е имало предварително решение на Симеон на форума да се допуснат по-остри изказвания, за да се покаже на партньорите какви са настроенията на жълтите членове и че сплотеността на тройката на върха зависи от неговата воля.

"ФН" 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5026 |03.06.2007 Жълтите остават в коалицията, но искат ремонт . 0| 10957 |25.04.2007 Застреляната Йорданка Запрянова била поръчала атентата срещу Мартин Влайков -Къдравия . 0| 5343 |03.05.2007 Заради отказани 170 млн. лв. на резерва пуснали Ангел Александров срещу Румен Овчаров . 0| 9934 |04.05.2007 Д-р Мохд Абуаси: Меграхи и компенсации срещу медиците ни в Либия – това е сделката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads