Реклама / Ads
3| 6059 |21.02.2019 НОВИНИ

Жан-Франсоа Бонер събра най-много гласове за европейски главен прокурор

.
Жан-Франсоа Бонер и Лаура Кьовеши
Французинът Жан-Франсоа Бонер събра повече гласове от румънката Лаура Кьовеши за поста на първия в историята главен прокурор на Европейския съюз. Процедурата продължава следващата седмица с изслушването на тримата кандидати в ЕП.
 

При таен вот на посланиците на страните членки в ЕС французинът е събрал най-много гласове, съобщи "Политико", като се позовава на трима дипломати. Очаква се Европейската прокуратура трябва да започне работата си до края на 2020 г.

Вотът е бил изключително оспорван. Жан-Франсоа Бонер е получил 50 точки, а бившата шефка на румънската антикорупционна служба Лаура Кьовеши, която беше смятана досега за фаворит в надпреварата, и третият кандидат Ритер – по 29.

 

Финалният списък с трима кандидати от общо двадесетина беше изготвен от жури, оглавявано от австрийската съдийка Улрике Хаберл-Шварц. Процедурата с гласуването на посланиците в сряда не е била ръководена от румънския представител, твърди "Политико". Той доброволно отстъпил това задължение на колегата си от Финландия, който ще председателства ЕС през втората половина на годината.

 

Следващият етап от процедурата е Европарламента да изслуша тримата кандидати следващата седмица и да посочи своя фаворит. Окончателното решение ще бъде взето след споразумение между ЕП и съдебното жури.

 

Бъдещият главен европейски прокурор ще може да обвинява хора за неправомерно използване на пари от еврофондове пред националните съдилища във всяка една от 22-те държави, участващи в проекта за засилено сътрудничество. Единствените от ЕС, които не участват, са Великобритания, Ирландия, Унгария, Полша, Швеция и Дания 

Управляващите в Румъния, която в момента е председател на Съвета на ЕС, се обявиха против кандидатурата на Лаура Кьовеши. Правосъдният министър Тудорел Тоадер дори изпрати писмо до колегите си в другите страни членки, в което обвини прокурорката в злоупотреба с власт, припомня Медиапул. Според "Политико" фаворит на журито е била именно Кьовеши.  Аргументът - постиженията ѝ като началник на антикорупционната прокуратура (ДНА) в Румъния, която успя да докаже и изпрати в затвора десетки румънци по върховете на властта за злоупотреба с еврофондовете.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4198 |17.02.2019 В Кюстендил се събраха на мирен протест, убийството тази сутрин потресе града . 9| 4451 |17.02.2019 Депутатите на БСП напускат Народното събрание . 4| 4047 |16.02.2019 ”Заедно срещу езика на омразата” събра дипломати и политици в София . 2| 3734 |12.02.2019 Във Войводиново свикват общоселско събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads