Реклама / Ads
10| 5564 |18.05.2012 НОВИНИ

Жега за бандите с акция “Белезници”

.
Черен списък с имената на представителите на подземния свят, в който освен физически лица са включени и фирми със съмнителна дейност, си направи МВР, научи "Стандарт". Всички те подлежат на обстойна проверка, в която освен полицията ще се включат и други контролни органи като НАП и НОИ.
 

  

Под прицел попадат всички, срещу които в момента се водят дела, както и такива, по които все още се извършват разработки. Освен това се предвижда и още по-мащабно издирване на хората с влезли в сила присъди, които са в неизвестност. Акцията е неофициална и няма за цел да залавя хора, които са извършили конкретно престъпление, по което може да бъде повдигнато обвинение, довериха нашите източници.

 

Повечето от набелязаните ще бъдат задържани за 24 часа като предупреждение. Онези, които се издирват от органите на досъдебното производство за различни престъпления, ако бъдат открити и заловени, ще получават и съответните обвинения. Броят на бандитите, които представляват интерес, е над 300 човека. Тези хора са известни имена, които се знаят в Европа, и работата с тях може да се отрази като положителна или отрицателна оценка в юлския доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

 

По неофициална информация, след изчезването на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като Братя Галеви, част от заключенията и оценките в доклада се пренаписват. Затова сега се търси отговор на критиките със засилени мерки срещу организираната престъпност. Целта е да се покаже воля, че българските гангстери може да бъдат притиснати и няма да бъдат допуснати в сърцето на Европа.

 

Данните на лицата, които за МВР представляват интерес, са предоставени и на комисията по конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин. Въпреки че по сега действащия закон то не може да бъде конфискувано и запорирано без влязла в сила присъда, от комисията имат указания да направят възможното, за да ограничат до минимум движението на паричните потоци, което се осъществява от тези групи. Повечето от бандитите са с 2 и повече висящи дела или вече са осъдени.

 

Сред присъстващите в списъка достойно място заемат изчезналите Братя Галеви, Златомир Иванов - Баретата, Димитър Вучев - Демби, Красимир Маринов - Големия Маргин, Стефан Бонев - Сако, останалите на свобода от групата Наглите, задържаните и впоследствие освободени под различни мерки за неотклонение при последните акции на МВР в периода от 2009 до 2011 г., както и позабравени "стари муцуни", сред които присъства дори Боян Петракиев - Барона. За намеренията на МВР в сряда намекна и вътрешният министър Цветан Цветанов, който заяви: "МВР започва да мачка организираната престъпност и аз смятам, че със системния подход, който правим през последните 2-3 години, и с действията с нашите евроатлантически партньори съм убеден, че предстоят много знакови операции, които ще бъдат проведени в предстоящите месеци, седмици.

 

Надявам се, че с подкрепата и политическата воля на всички парламентарно представени партии в тази битка ще можем действително да получаваме допълнително подкрепа и служителите се нуждаят от подобна мотивация, за да виждат подкрепата и силата на държавата".

 

Първите, които вече усетиха шамара на полицията, бяха Антон Петров - Хамстера и Димитър Желязков - Митьо Очите. Двамата бяха "профилактирани" и се наложи да подпишат предупредителни протоколи след оперативната информация, че готвят покушение над висш началник от МВР. По подобен начин, макар и след само 24-часово задържане, се очаква да бъдат прибрани и още дузина престъпници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6816 |10.05.2012 Задържаха сина на Гриша Ганчев в "захарната" акция . 0| 6517 |10.05.2012 Издирваният в акция "Опасните", Боксьора, се предал сам . 2| 6037 |10.05.2012 Акция „Голо оръжие” на матурите . 1| 6301 |27.04.2012 МВР в акция по празниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads