Реклама / Ads
2| 5117 |03.04.2017 НОВИНИ

С желание на президента Герджиков аргументира решение на МС

.
Огнян Герджиков
Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам. Това е.
 

С тези думи служебният премиер Огнян Герджиков е аргументирал пред министрите си нуждата от отмяната ключовата наредбата в петък следобед. Това става ясно от стенограма на извънредното заседание на служебния кабинет. От стенограмата се разбира и че повечето от министрите са били резервирани по отношение на отмяната на Наредба 208, отбелязва Нюз. бг.

 

Срещу предложението на Герджиков са се изказали министрите Гълъб Донев, Николай Денков, Ради Найденов, Мария Павлова и Малина Крумова.

 

Всички те не разбират защо се налага да се отменя наредбата, след като правителството готви проект за нейната промяна и допълнение.

 

Именно в този дух е изказването на министър Гълъб Донев, който предлага да се изчака в промените и допълненията съответно, така че работата да бъде аргументирана. Вицепремиерката Малина Крумова дори е предупредила, че с отмяната на наредба на страната ни може да бъде наказана със спиране на достъпа до еврофондове.

 

Основният й аргумент против обаче е, че ще се отмени действаща наредба, без да може да се види какво реално я замества, и освен че създава правен вакуум, е "доста притеснително послание по отношение на европейските ни партньори".

 

Външният министър Ради Найденов изказва и притесненията си в посока как една отмяна ще бъде възприета от една страна в самото българско общество, но и за "отзвука, който ще има в Европа. "Не мога да дам еднозначен отговор в момента, но смятам, че ще бъде подложено на силни коментари", заявява Найденов.

 

Министър Деница Златева допълва предложението за отмяна на Постановление №208 на Министерския съвет правя и формално предложение за приемане на решение за отмяна на Решение №173 на Министерския съвет от 2017 година.

 

Прави впечатление и че самото извънредно правителствено заседание е било прекъснато за половин час почивка, въпреки късния си час на провеждане.

 

Припомняме, Постановление 208 на МС от 2016 година беше остро атакувано от социалистите по време на предизборната кампания както на президентските избори, така и на парламентарните. Още преди 5 месеца Корнелия Нинова се закани, че кметове от БСП ще внесат жалба до ВАС, който да отмени постановлението.

 

В крайна сметка правителственото заседание в петък завърши с отмяна на постановлението на предишния Министерски съвет и приемане на план за изготвяне на действащ механизъм за интеграция на мигрантите и получилите убежище или международна закрила.

 

Ще се създадат стимули за мигрантите, да се интегрират, а тези, които откажат да се възползват от социалните придобивки, които им дава държавата като част от интеграционната си политика, ще бъдат санкиционирани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9390 |01.04.2017 Премиерът Герджиков не се яви в Нова телевизия . 10| 4532 |31.03.2017 ГЕРБ зове Герджиков да спре с кадруването . 1| 4929 |30.03.2017 Обществени поръчки за 112 млн. лв. е обявил кабинетът ”Герджиков” за 29 дни . 14| 7922 |29.03.2017 Герджиков изригна: Местан да ги научи на български, тогава да гласуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads