Реклама / Ads
20| 5795 |30.01.2015 НОВИНИ

Желев: Най-голямата ни грешка- не осъдихме Т. Живков и ЦК на БКП

.
Президентът Желю Желев
За мен най-големият ни пропуск и най-голямата ни грешка беше, че не осъдихме Тодор Живков и ЦК на БКП за това, че те тръгнаха да харизват България на Съветския съюз като 16-та република". Това каза в едно от последните си изяви пред медии миналата година президентът Желю Желев.
 
„Ние можехме да ги осъдим, обаче не се намериха хора и сили у опозицията, които да се заемат с тази работа", смята Желев.

„След тяхното осъждане щяхме да забраним БКП и БСП като партии престъпници. Както направиха руснаците една година по-късно, когато забраниха КПСС след неуспешния опит за преврат в Москва. Това е най-голямата грешка на нашата демокрация според мен. България щеше да бъде много по-напред от редица балкански страни", каза още първият демократично избран президент на страната.

У нас все още има хора, дори на ключови позиции, които се прекланят пред комунизма и го определят като светъл лъч.” Това пък заяви президентът на България през периода 1990-1997 година Желю Желев пред Мемориала на жертвите на комунизма в столицата.

Днес се отдава почит на жертвите на тоталитарните режими. Президентът Желев отбеляза още, че никой от младите политици на страната не трябва да се изкушава да прави тоталитарен режим, защото това унищожава хората, допълни той.

„Комунизмът исторически е много по-страшен от фашизма", посочи Желев и добави, че историята на тоталитарните режими трябва да бъде добре описана в учебниците, за да може децата да я научат. Президентът попита още защо трябва да се пролива кръв при битки и напомни, че нежните революции в Европа са били именно безкръвни.

Никога не бих нарекъл приятел Иван Костов. Той няма манталитета на политик. Политиката е обществена работа, заяви Желев по една от телевизиите към края на 2014 г..

Отдавна се разминахме. Днес Доган е извън играта. Или ако участва, участва задкулисно.Не сме приятели отдавна. Изстинаха отношенията ни без да се караме.Така той видя отношенията си с Доган.

Петър Стоянов повече  бих го нарекъл мой приятел. С Георги Първанов бяхме противници, но после видях че е политик, способен на развитие, посочи още той.

Кой е приятел с жена си?, пошегува се Желев и отговори на въпрос за покойната му съпруга.Тя не позволяваше дори да я наричат първа дама, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5630 |23.08.2014 Ж.Желев: За някои комунизмът още е светъл лъч . 22| 5688 |26.07.2014 Желю Желев:Никога не бих нарекъл Иван Костов приятел . 8| 5795 |11.03.2014 Евгений Желев: БСП не ни е враг, а опонент . 65| 6865 |03.03.2014 Ж.Желев:Историята е била добра да държи Ленин жив много малко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads