Реклама / Ads
11| 6425 |22.12.2011 НОВИНИ

Желев, Стоянов и Младенов отиват на поклонение на Хавел

.
Вацлав Хавел
Двама президенти и министърът на вътрешните работи ще са редом със световните лидери в "Св. Вит".
 

Министърът на външните работи Николай Младенов и президентите Желю Желев и Петър Стоянов ще присъстват на траурната церемония на президента Вацлав Хавел в Прага.

Държавното погребение на символа на Нежната революция ще се състои в петък, 23 декември в катедралата „Свети Вит" в Пражкия замък. На него ще присъстват стотици лидери от цял свят.

Припомняме, че Хавел почина във вилата си в северна Чехия, където се възстановяваше от тежка пневмония от средата на юли. Болестта е била съпътствана от различни усложнения. Лошо лекуваната в затвора пневмония и рак на белия дроб бяха в основата на многобройните здравословни проблеми на Вацлав Хавел, който е лежал пет години в затвора при комунистическия режим в бивша Чехословакия за дисидентска дейност, припомня Франс прес.

 

Вацлав Хавел е роден на 5 октомври 1936 г. в Прага, в семейство, притежаващо киностудии и десетки сгради в столицата. Лишен е от право да следва в рамките на кампанията за борба с буржоазията, провеждана от комунистическия режим. Така той се отдава на театъра през 1955 г. - първо като сценичен машинист, после като автор на абсурдистки пиеси. Признание печели в средата на 1960-те години, но идва съветската окупация на страната през 1968 г. и той влиза в дисидентските среди. Хавел става един от авторите на "Харта-77" – манифеста на опозицията на комунистическия режим в защита на човешките права, под който подписи слагат най-видните дисиденти на страната. Осъден е на 4 години затвор и написва зад решетките известните "Писма до Олга", първата си съпруга. В същото време комунистическата власт в Чехословакия забранява някои от произведенията му.  През есента на 1989 г. оглавява "Граждански форум" - организацията, координирала Нежната революция в Чехословакия. Става първият президент на посткомунистическа Чехословакия от 1989 до 1992 г., а след това и първият президент на Чехия от 1993 до 2003 г.).


След оттеглянето си от властта, въпреки крехкото се здраве се посвещава на борбата за човешки права в Куба, Беларус, Мианма и Русия, припомня Франс прес. Връща се и към писателския труд: през 2006 г. публикува своите политически мемоари, а след две години и една пиеса – "Да си тръгнеш", станала и заглавие на едноименния филм, представен на предпремиера в Прага през март.  Здравето на Вацлав Хавел е разклатено още по време на петте години, прекарани в комунистическите тъмници, годините на върло пушене също си казват думата. Той неведнъж се разминава на косъм със смъртта. През декември 1996 г. е опериран от рак на десния бял дроб, през април 1998 г. хирурзи в Австрия го спасяват в последния момент от чревна перфорация, а през следващия август получава сърдечен пристъп.

 

На 8 март 2011 г. Хавел отново е приет в пражка болница с тежки белодробни смущения - две седмици преди премиерата на филма "Да си тръгнеш" въз основа на пиесата му. След което се оттегли във вилата си, където и си отиде от белия свят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 99| 6551 |22.12.2011 П. Стоянов: Наруших конституцията, но спрях гражданска война . 25| 5459 |29.11.2011 Т. Младенов: Тежка ситуация се задава! . 81| 8058 |28.11.2011 Плевнелиев се размина с Младенов по казуса с “агентите-дипломати” . 29| 5831 |28.11.2011 Младенов приключва с неграмотните и ДС-посланиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads