Реклама / Ads
41| 5054 |03.12.2011 НОВИНИ

Ж.Желев: Трябва да произвеждаме демократи

.
Желю Желев Източник: Булфото
Първият демократично избран президент на България Желю Желев заяви: „ Демокрацията се прави от демократи. Така че първо трябва да произвеждаме демократите.” Това се случи по време на второто издание на конференцията "Софийска платформа: Справедливост в прехода".
 

 

"Общото между прехода от комунизъм към демокрация и пазарна икономика у нас и прехода от диктатура към демокрация в арабския свят, е, че както ние, така и те искахме да го направим по мирен начин. В арабските страни обаче това засега не се получава и причината според мен е, че няма кръгла маса. Натискът на гражданите трябва да се допълва с преговори на кръглата маса", заяви Желев. "Националната кръгла маса и уличният натиск на народа, който иска незабавната смяна на политическата система, са двата основни инструмента на мирния, безкръвен преход", изтъкна той.

 

"В България преходът беше двоен и се състои от два отделни, макар и тясно свързани прехода. Единият преход е политически. Съдържанието му се свежда до разрушаването на тоталитарната политическа система на комунизма с помощта на уличния натиск и кръглата маса, на която се водят политически преговори между управляващи и опозиция как по мирен, безкръвен начин да се премахне системата на комунизма и на нейно място да се установи политическата система на демокрацията с многопартийността, духовния плурализъм, върховенството на закона, принципа на разделение на властите. Вторият преход, който непосредствено следва политическия, е икономическият. Неговото съдържание се свежда до връщането на частната собственост в различните й форми на нейните собственици или на наследниците им. Това става чрез реституцията. Другата реформа, чрез която се възстановява частната собственост, е приватизацията - раздържавяването на собствеността, връщането на земята на селяните, която насилствено е била колективизирана от комунистическия режим. Накрая следва преструктуриране на цялата икономика въз основа на пазарните принципи и закони", обясни Желев.

 

Според него преходът в арабските страни теоретично трябва да бъде по-лесно осъществим, защото е преход от авторитарна диктатура към демокрация, а не от тоталитарна диктатура към демокрация. "Авторитарната диктатура е винаги по-слаба от тоталитарната, тя не е така всеобхватна като диктатурата на комунизма", изтъкна  още експрезидента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5473 |28.10.2011 А. Ангелов: Президентът трябва да се вслушва . 62| 8815 |25.10.2011 Социалдемократите обърнаха гръб на Калфин, десните ще гласуват "по съвест" . 15| 4894 |23.10.2011 Костов очаква демократични избори . 72| 6070 |18.10.2011 Костов: Р. Христов трябва да събере повече вот от Неделчо Беронов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads