Реклама / Ads
6| 5097 |24.11.2009 НОВИНИ

Желева и Хилъри стягат среща Обама-Борисов до края на годината

.
Румяна Желева Източник: Вяра Йовева
Обвинителните актове срещу двама бивши министри и разследването на шестима магистрати са сред най-силните аргументи на страната ни, че тече усилена борба с корупцията.
 
САЩ предлагат допълнителна експертна помощ на България в борбата с корупцията. Това стана ясно след срещата снощи между американския държавен секретар Хилари Клинтън и министъра на външните работи Румяна Желева, предаде пратеник на БНР. Освен приветствие за българския принос в Афганистан, бе съобщено още, че след седмица американският пратеник по енергийните въпроси ще пристигне у нас с конкретни предложения за съдействие и в сферата на енергетиката. Българската страна се надява на инвеститори от САЩ в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Министър Румяна Желева е представила списък с конкретни действия на новото правителство за борба с корупцията, като са били посочени обвинителните актове срещу двама министри на земеделието и отбраната от предишното правителство до съдебните производства до други двама – сваления депутатски имунитет на бившия премиер Станишев и разследванията срещу шестима магистрати. Американската страна е предложила и експертна помощ в съдебната реформа. "Приветствах българските усилия за изкореняване на корупцията да се търси отговорност на всеки и да се прекрати без ненаказаността на държавните служители", заяви Клинтън. Американският държавен секретар се ангажира лично с подкрепа на българските усилия за влизане в американската програма за безвизово пътуване. Тя обаче ясно даде да се разбере, че въпросът не може да се политизира и за никого няма привилегии.

Все още страната ни няма паспорти с биометрични данни, а процентът на отказаните визи е много над 3%. Затова е нужна законодателна програма на този праг с гласуване в Камарата на представителите и Сената, което изисква силно лобиране сред конгресмените.

По визовия въпрос българската делегация в американската столица проведе среща с влиятелния републикански сенатор Ричард Лугар, зам.- председател на Комисията по външна политика в Сената. Днес предстоят разговори с конгресмена Робърт Уекслър - председател на подкомисията за Европа и на комисията по правосъдие, както и с Елизабет Шерууд-Рандал - специален помощник на президента на САЩ по европейските въпроси.

На въпрос на БНР дали САЩ ще поискат увеличаване на българското военно присъствие в Афганистан, държавният секретар отговори, че се обсъжда какви са възможностите за приноса на България както във военната, така и в цивилната сфера. По време на визитата на българския външен министър стана ясно, че се подготвя среща между президента Барак Обама и премиера Бойко Борисов може би още преди края на тази година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4709 |21.11.2009 Скелети в гардеробите на всяко министерство посрещал бюджетът . 3| 5184 |18.11.2009 Румяна Желева: Прокуратурата си върши работата . 1| 4704 |18.11.2009 EС и Русия се срещат в Стокхолм . 6| 4519 |16.11.2009 Кадафи си поръча компаньонки за среща в ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads