Реклама / Ads
33| 7030 |20.01.2010 НОВИНИ

Желева проговори: Чиста съм, кампанията срещу мен стигна твърде далеч

.
Румяна Желева Източник: Вяра Йовева
„Не вярвах, че една кампания, инспирирана от либералите, осъществена от зелените, в полза на социалистите, ще стигне толкова далеч”, заяви Румяна Желева, чиято оставка на външен министър ще бъде приета. По непотвърдена информация имало вероятност да бъде назначена за посланик. Тя взела решението в момента, в който ЕП потвърдило липсата на конфликт на интереси.
 

Желева подчерта пред БНР, че решението да се оттегли от кандидатурата за еврокомисар и външен министър на България е взето в момента, в който е излязло правното становище на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент. "Това беше важно за мен. Щастлива съм, че правното становище потвърди дълбоко известния факт, че няма конфликт на интереси и че финансовите ми декларации са абсолютно в съответствие с нормите и правилата на Европейския парламент”, коментира Желева. По отношение на случилото се през изминалата седмица Румяна Желева каза, че гледа на това като логичния завършек на една кампания, стартирала много отдавна.

Новината първи обяви днес сутринта зам.-председателят на ГЕРБ Цв. Цветанов. Самият Борисов можело да съвместява и този пост, но този вариант се очертавал като малко вероятен. Търси се твърд фаворит.
Всички са убедени, че отношението към Р. Желева е тенденциозно; това е поредната случка, при която България не успя да се консолидира, обяви по БНТ вицепремиерът Цветан Цветанов. И европейските ни партньори  бяха убедени, че това е нашата кандидатура - човек, който загърби преподавателската си дейност като професор в Магдебург. Ние винаги сме подкрепяли и г-жа Бокова, и г-жа Плугчиева, чието изслушване беше вчера в Лондон за Европейската банка за развитие, каза Цветанов.

Ние обаче политически снощи решихме да приемем оставката й и като външен министър, каза Цветанов и благодари на всички, които са я подкрепяли. Засега твърд фаворит за поста й нямало. Не се изключвал и вариант самият Борисов да съвместява и този пост, но това не било толкова сигурно. Внасянето на оставката на Желева ще стане паралелно с гласуването на новия министър на външните работи в НС, обясни Цветанов. Постът ще се заеме от човек на ГЕРБ.

Ситуацията не бива да се драматизира, но не трябва да се подценява всеки един избор
и да очаква неочакваното, добави Цветанов. Комуникацията с Кристалина Георгиева никога не е преставала и този пост й отива.

Вероятно компенсацията за Желева ще бъде пост на посланик
. Всеизвестен е нейният афинитет към немскоезичното пространство, което автоматично я препраща към Германия, Австрия или Швейцария. Мандатът на посланика ни в Австрия, Ради Найденов, изтича през тази година, така че не е невъзможно Желева да отпътува за Виена, въпреки че предпочитанията й били по-скоро към Берлин.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4604 |19.01.2010 ФТ: Желева танцува към изхода на Брюксел . 88| 10617 |19.01.2010 Желева развя бял байряк, Кристалина Георгиева е план "Б"? . 32| 6723 |18.01.2010 Ст. Тафров или Ф. Димитров вместо Желева? . 28| 6307 |17.01.2010 Ив. Костов: Желева беше и моя кандидатура, но трябва да се спасява реномето на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads