Реклама / Ads
12| 4515 |22.01.2015 НОВИНИ

Желявска: Достоен човек съм; няма да подам оставка!

.
Богдана Желявска
Системата е 6 от 49. Не съм я създала аз, работя с нея с много години, може в поредни дни системата да пуска по 3-4-5 дела на един и същи човек. Ако някой твърди, че има възможности за манипулация, да ни дадат друга система. Просто трябва да се направи нов софтуер, който да ни се даде и ние да разпределяме, коментира по БТВ темата за случайното или неслучайно разпределение на делата зам.-председателят на Софийския градски съд Богдана Желявска.
 
Същевременно обаче тя призна, че не е присъствала през цялото време, докато профилът й в програмата Law Choice е разпределял дела. Имала помощници, тъй като се разпределяли огромен брой дела: Аз влизам с моята парола и започвам разпределението, след което оставям техническата работа на помощници. Това, разбира се, не се случва винаги. Защо трябва да смятаме, че съдебните помощници са недобросъвестни? Всяка система може да бъде манипулирана, каза Желявска.

 

Аз като зам.-председател имам много дейности и такава практика със съдебни помощници, е имало и това е регламентирано със заповеди. Съдебните помощници подпомагат зам.-председателите при въвеждането на входящите номера. Аз влизам с моята парола, след това, ако имам работа, излизам да си я свърша, настоя Желявска.

 

След като ВСС изрази съмнения за манипулация при разпределението на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка, протоколът от който липсвал в системата на ВСС около 24 часа, Богдана Желявска посочи, че протоколът е изпратен веднага след разпределението и настоя ВСС да обясни защо не се е появило. „ВСС трябва да обясни, защо един ден го нямаше публикувано и кой е отговорен за това. Датата, която носи протоколът от интернет е 9:58 часа на 10 ноември. Аз казвам, че той е разпределен с другите дела”, заяви Желявска.

 

Инициативата на Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет, подкрепена от правосъдния министър Христо Иванов за дисциплинарни производства срещу ръководителите на Софийския градски съд Богдана Желявска определи като „непоносимост на инакомислещите”: Първо, дисциплинарно производство се образува тогава, когато има искане на 5 членове и решение на ВСС или по искане на министъра. Освен това ние конкретни аргументи не сме видели”, подчерта тя. „В СГС работят 130 човека – 25 от тях са подписали искането за оставки на ръководството”, изтъкна още зам.-председателят на СГС.

 

Оставката е личен акт. Аз не смятам, че съм извършила каквото и да е нарушение. Аз не участвам в схеми, на манипулирам случайното разпределение. Аз съм един достоен човек, имам 24-годишна кариера, член съм на Международната хагска мрежа, владея няколко езика, експерт съм по много въпроси, свързани както със съдебната система, така и с различни сфери на правосъдието. Председател съм на Българската съдийска асоциация. Не смятам, че трябва да си подам оставката, каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 9073 |18.01.2015 Съдия Желявска: Клеветят ме, а съм уважавана, ходя в чужбина . 5| 4130 |14.01.2015 Над пет човека задържани в акцията на МВР . 0| 4094 |02.01.2015 Сгазиха човек в София . 0| 4955 |29.12.2014 222 човека са спасени от горящия ферибот, олио причинило пожара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads