Реклама / Ads
2| 5392 |12.04.2018 НОВИНИ

Желяз Андреев: Някой иска да си измие ръцете с мен

.
Желяз Андреев
Някой иска да си измие ръцете с мен. Това каза Желяз Андреев, който беше задържан на 7 април в родния си град Добрич по искане на прокуратурата в Маями. Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия на САЩ със Сирия.
 
„Моите задължения бяха елементарни – просто трябваше да провеждам ежедневни телефонни разговори с клиентите и да им изпращам имейли с нашата оферта. Не съм подписвал документи, не съм знаел за търговия с авиочасти с двойна употреба. Нашите задължения бяха да продаваме на търг части за цивилната авиация”, казва младият мъж пред bTV.

В рамките на тази 1 година не се случи нищо, адвокатите ни казаха, че няма защо да се притесняваме, тъй като не сме направили нищо нередно според законите на България", коментира той.

 

"Прибрах се за Великден в Добрич. С прибирането ми майка ми ме попита какво съм правил предната вечер, тъй като двама следователи говорили с нея, че съм участвал в ПТП. Не знам как стоят нещата, когато ти е сложен "червен бюлетин" от "Интерпол", но не съм участвал в ПТП, дори бях навън с приятел. Стреснах се, защото знаех, че не съм участвал в ПТП, и на другия ден отидохме в Районното с майка ми. Дойдоха двамата следователи и казаха, че това било просто повод, защото САЩ са ме пуснали за издирване", каза още Желяз пред Слави.

 

"Трябваше 24 часа да бъда задържан, след това удължиха ареста с още 72 часа, 2 дни адвокатите ми не бяха допускани до мен. Доколкото разбрах, поводът бил, че са празници. 1 година липса на развитие по случая малко или много ни успокои, но ние го пазехме в сърцата си и знаехме, че нещо подобно може да се случи. Затова не бях изненадан много от случилото се, но арестът не е място за невинни хора", коментира Желяз.

 

"В ареста няма телевизор, само в различни килии, защото някои хора стоят за повече от 72 часа. Нито адвокати, нито родители бяха допускани до мен поне 48 часа. Трябва да бъде насрочена дата за дело в Добрич", каза още той.

 

"Доколкото зная, имаме право на едно обжалване, немислимо е човек, извършвал посредническа дейност, да е обвиняван, че е фалшифицирал митнически документи", каза приятелката на Желяз - Милена.

 

"Никога не съм стъпвал в САЩ, някъде се чу и такова твърдение, никога дори не съм кандидатствал за виза", сподели Желяз.



Той очаква подкрепата на обществото. Всеки млад българин може да изпадне в тази ситуация, коментира 29-годишният мъж.

„Всъщност предстои ни истинската битка сега. Това не беше тя, която мина и спечелихме, това не беше битка толкова голяма, колкото ни предстои. Вярвам, че вярата ми няма да бъде сломена и в края на основното дело, което предстои”, коментира приятелката му Милена Здравкова.

Решението на съда може да бъде обжалвано в три дневен срок. От прокуратурата заявиха , че все още нямат решение дали ще го направят.

В София и Добрич днес ще има протести срещу евентуално екстрадиране на Желяз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8166 |11.04.2018 Съдът пусна на свобода Желяз Андреев . 1| 4783 |11.04.2018 Прокуратурата твърди за Желяз неща, които не са верни, смята адв. Марковски . 0| 5591 |08.04.2018 Българи посрещнаха Великден в Желязната църква в Истанбул . 11| 16986 |01.03.2018 Димо Гяуров: Да не се окаже, че някой е създал скандала с ЧЕЗ, за да го изкупи държавата скъпо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads