Реклама / Ads
34| 6131 |30.09.2013 НОВИНИ

Д-р Желю Желев: Широка коалиция може да реши проблемите

.
Д-р Желю Желев
Все повече стигам до извода, че едно, при създаденото положение, една широка коалиция може да реши проблема безболезнено и продуктивно, заяви първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев пред тв News7. Според него, хората отдавна недоволстват, че фактически партийните ръководства избират хората, които ще станат депутати, а не самите те.
 

Разбира се, партиите са необходими, доколкото все пак те създават организацията, формата, програмата, по която работи дадената партия за националната кауза, уточнява той. Д-р Желев е категоричен, че ако по същата избирателна система бъдат направени следващите избори, независимо кога ще бъдат, резултатите ще бъдат тези, които сега виждаме и които не одобряваме.
 

Появяват и смислени предложения. Но като цяло няма нещо свързано, логично. И затуй и на практика нещата не мръдват напред. Смяна на системата? Е, добре. Как ще я сменим, кое ще сменяме от системата? Комунизмът ли ще връщаме, фашизмът ли? Или някаква анархия ще правим? Тези неща трябва много точно да се определят, да се кажат, да се свържат помежду си, за да се види какъв може да бъде изходът, аргументира се д-р Желев. Според него сегашната криза е доста дълбока, тя е вече и политическа, и морална, не само икономическа и финансова…


За да се излезе от тази ситуация, трябва и да се намери решението, което всички търсят, или поне викат, че търсят, но не могат да намерят. Трябва да се тръгне към една широка коалиция. В такива свръхкризисни времена, в каквото се намира нашето общество от години наред, категоричен е първият демократично избран български президент.
 

Той припомни събитията от началото на 90-те години с кризата по времето на правителството на Андрей луканов, протестите и как на коалиционна основа бе избрано служебното правителство на Димитър Попов. Желев категорично подчерта, че то не може да бъде сравнявано по никакъв начин със служебното правителство на Марин Райков, назначено от президента Росен Плевнелиев.
 

Според д-р Желев в настоящата ситуация в страната се опитват от различни посоки различни групи, партии нещо да променят. Но не става. Трябват компромиси. При широката коалиция се прави компромисът, защото той е исторически компромис, категоричен е той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 87| 8686 |29.08.2013 Желю Желев: Плевнелиев да си кaже за офшорките . 39| 6261 |03.08.2013 Желю Желев: Правителството да се поучи от кабинета на Димитър Попов . 25| 8671 |31.05.2013 Д-р Желю Желев похапва свинско с грах и миш маш . 19| 6230 |03.02.2013 Жельо Желев: Не трябва да пресичаме пътя на Македония за ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads