Реклама / Ads
11| 5106 |19.12.2013 НОВИНИ

Жельо Бойчев: Софийският завод за боклук се превърна в приказка без край

.
Темата за софийския завод за боклук се превърна в приказка без край. Помните обещанието на г-н Борисов от 2005 г., че София ще има завод. Това заяви Жельо Бойчев, народен представител от ПГ на КБ, пред журналисти в НС. Той припомни и всички усилия на Столична община по този въпрос, както и лутанията по вземането на решение.
 

„В крайна сметка се стигна до подготовката на апликационна форма и кандидатстването за финансиране по интегрираната система за съоръжения за третиране на битовите отпадъци в София. Смея да кажа, че това нещо струваше над 100 млн. лв на столичани, които бяха дадени за извозването и съхранението на балите за битови отпадъци, без да броя десетките милиони, които бяха отпуснати от правителството, тогава на г-н Станишев, за да бъдат депонирани тези бали, като започнете от Силистра, Ловеч, Пловдив, Харманли, като тези общини бяха финансирани. Струваше няколко десетки милиони, дадени за консултантски услуги на Столична община, за да подготви апликационната си форма и да кандидатства”, допълни той.

По думите на Бойчев е била проведена една процедура за избор на изпълнител на завода за боклук в София в рамките на 2010 г. и по препоръка на ЕК тази процедура е отменена. „Стигнахме до ситуация, в която 2012 г. беше обявена втора процедура за избор на изпълнител. Искам да отбележите изключителното ноу-хау на Столична община за провеждане на обществени поръчки - една година точно се оценяваше техническото предложение и ценовата оферта на участниците. От март, април месец 2012 г. имаме решение май месец за окончателно класиране на комисията, която е назначена със заповед на кмета Фандъкова. А времето за изпълнение на този проект е ограничено и ние сме разтревожени, че той може да бъде провален”, каза народният представител. „Направили сме необходимите разговори с правителството и сме ги помолили, в лицето на вицепремиера и Министерството на екологията, да направят всичко възможно и необходимо тези пари да не бъдат загубени и да се опитаме да спасим проекта на София, тъй като в крайна сметка се касае за няколкостотин милиона и тези средства трябва да влязат в България”, заключи Жельо Бойчев.
Деница Караджова: Всеки ден забавяне е критичен за изпълнението и финансирането на проекта

„Проектът на Столична община се финансира по линия на ОП „Околна среда” със заделен финансов ресурс от 367 млн. евро. Това е национално и европейско финансиране. Това заяви Деница Караджова, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, пред журналисти в парламента. По нейните думи частта, която се предоставя безвъзмездно на Столична община по линия на този фонд, възлиза на около 200 млн. лв., което означава, че около 1/3 от наличния ресурс за изграждане на депа за битови отпадъци и за изграждане на интегрирани системи, са насочени към Столична община.

„Учудващ е фактът, че близо за един програмен период и даже повече, колеги от Столична община не са в състояние да подготвят съответния проект, да го възложат и изпълнят, тъй като аз, в качеството си съветник на вицепремиера г-жа Плугчиева от 2008 г., се занимавах с този проект. Вече сме в края на програмния период 2013 г.”, обясни тя. Според нея още по-притеснително е, че на 10 октомври 2013 г.  Върховния административен съд се е произнесъл окончателно, като потвърждава направения избор от Столична община за изпълнител на проекта, а вече близо 70 дни след като това решение е факт, Столична община не е подписала договора с избрания изпълнител. „Този договор е комплексен, тъй като не се касае само за строителство, но и за проектиране. Срокът за изпълнение на договора е 19 месеца, след което тече една година гаранционен период т.е. всеки ден забавяне е критичен за изпълнението на проекта и на финансирането му по линия на ОП „Околна среда”, защото съгласно регламента на ЕК, окончателното разплащане по проекта може да стане в рамките на средата на 2015г. При 19 месеца срок на изпълнение на проекта рискът е огромен. Моят апел към колегите от Столична община е да не поставят под риск този проект, ако са убедени в правотата на решението, което са взели да сключат договор с избрания изпълнител”, заключи Деница Караджова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 9457 |26.10.2013 Хр. Бойчев: Апатията целенасочено се налага върху нацията . 10| 4849 |11.09.2013 Жельо Бойчев: Промените за енергетиката ще бъдат внесени до дни . 12| 5732 |02.09.2013 Жельо Бойчев: Край на предрешените победители на обществени поръчки . 11| 4967 |19.08.2013 Жельо Бойчев: Бюджетната политика да бъде коренно противоположна от Дянковата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads