Реклама / Ads
8| 5424 |27.11.2014 НОВИНИ

Жената на Муса: Нося бурка заради Бога, обичам Бога ми

.
съпругата на Ахмед Муса Анка
Арестуваният в Пазарджик духовен водач Ахмед Муса Ахмед снабдявал с религиозни книги и ромите от Асеновград. От няколко месеца местните, начело със своя ходжа Стефан пътували всяка събота до Пазарджик, за да слушат проповедите на Ахмед, информиира БТВ.
 

Клип, на който се вижда и арестуваният ходжа става обект на полицейска проверка преди няколко месеца. Клипът е направен по време на Байрама и в него участват дори деца. На кадрите се виждат хора, които крещят „Аллах акбар” на улиците в махалата. Полицаите не откриват нередности с участниците в него. „Това редно ли е с автомати да дойдат да плашат децата, ние снощи да отиваме куршум да леем, това редно ли е, не е ли против държавата”, пита жителка на квартала.

 

Меджитът, където се извършват молитвите, е построен преди две години на общинска земя. Общината го е преотстъпила за градеж на мюсюлмански храм напълно законно. Хора от квартала разказват, че сами го изградили със собствени дарения, без участието на чужди организации.

 

„Тука нямаме такава ходжа, дето четял училище за Аллах, за Мохамед, той си има това хубавото. Отиваме, слушаме ги, значи дава ни книги, каквото говори и книгите ни ги преснимат... Те полицаите ги вземаха...”, разказа Шаник Илиев, жител на ромската махала в Асеновград. Сред арестуваните асеновградчани имало такива, които знаели арабски. Те четяли пред всички книгите, дадени от Ахмед Муса Ахмед. Полициаите са иззели точно тях, към другите не проявили интерес.

 

„Полицаите ги видяха вчера, всички бяха по земята, ние си ги събрахме и нищо не са взимали. Корани има, нормални книги има – тази е за четене за Мохамед, пише живота му, как се родил, как е пораснал с исляма...”, показа още Шаник Илиев.

В квартарла все повече жени слагат бурки. С подобно облекло е и жената на арестувания ходжа Анка. „Защото Бога иска така да се обличам, мен не ме интересуват хората, мен ме интересува Бога, Бог как иска и аз все така направя”, казва съпругата на Ахмед Муса.

 

Анка ходи с бурка от пет години, присъства по пет пъти на ден на молитвите в меджита и отрича слуховете, че взима много пари за това. „Не е, всичко е лъжа, няма такива работи, никой нищо не плаща, аз искам, аз ги обличам заради Бога, обичам Бога ми и обличам”, твърди Анка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4647 |20.11.2014 Намериха откраднатото беемве на жената на Христо Григоров . 7| 6517 |12.11.2014 Фрог научи: Жената на шефа на БЧК не е нападната, оставила колата с ключа . 2| 5393 |12.11.2014 Нападнаха и отмъкнаха колата на жената на шефа на БЧК . 13| 5931 |03.11.2014 Фотографка е жената факла пред президентството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads