Реклама / Ads
10| 8941 |15.06.2010 НОВИНИ

И жената на съдия Урумов - социално слаба

.
Източник: www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=514231
Адвокат Здравка Урумова - съпруга на Николай Урумов от Върховния административен съд, се е сдобила по “бедност” с 470 кв. м в Ахтопол през 2007 г., установи разследване на “Труд”.
 

Три години по-рано - през 2004 г., с парцел от 469 кв. м баш до морето, но в Приморско, се урежда съдийската щерка Деница Урумова, която сега също е съдия, пише в днешния си брой вестник "Труд". Съпругата Здравка даже няма адресна регистрация в Ахтопол, но кметът на града Бисер Колев й издава фалшиво удостоверение, че е картотекирана като “нуждаеща се” от комисия. Далаверата е спряна от прокурор Катя Евтимова. По нейно настояване парцелът на Урумова е взет. А кметът Колев е осъден за документно престъпление. Разследване на “Труд” установи, че фамилията на върховния съдия Николай Урумов е имала апетити не само в Приморско, но и в Ахтопол.

И докато в Приморско имот взема дъщерята Деница Урумова, сега съдийка, в Ахтопол с парцел по същата схема се е уредила съпругата адвокат Здравка Урумова. Самият Николай Урумов никъде не фигурира. Както и “събратята” му по бедна рода Панайот Генков, Андрей Икономов, Веселин Пенгезов, Йордан Иванов. Но ахтополската история не минава заради бързата намеса на прокурор Катя Евтимова. Тя разпердушинва сделките с Урумова и с още 13 пришълци, мераклии за парцели край морето. Земите са върнати на общината, а кметът на Ахтопол Бисер Колев е осъден за документно престъпление.

Далаверата

През 2005 г. кметът на Царево Петко Арнаудов назначава комисия за картотекиране на граждани в Ахтопол (който е в община Царево) с “установена жилищна нужда”. Първоначално се иска те да имат адресна регистрация в общината не по-малко от 5 г., после Общинският съвет в Царево променя условието - за учредяване на право на строеж трябва само постоянен адрес в общината. През ноември 2006 г. на заседание на комисията в Ахтопол, в която участва и кметът Бисер Колев, са разгледани няколко молби, сред които и тази на Здравка Урумова. Но тя и още трима - Борислав Дъбов, Стоян Лазаров и Марин Арабаджиев нямат адресна регистрация и комисията не ги картотекира.

В молбата си тогава Здравка Урумова е посочила, че живее под наем в Ахтопол и е приложила договора за наем.

Въпреки решението на комисията кметът Бисер Колев издава удостоверения, че Урумова и останалите трима са картотекирани “с установена жилищна нужда”. Общинарите в Царево проверяват само има ли издадени удостоверения и на заседание на Общинския съвет се гласуват имоти. Здравка Урумова взема 470 кв. м за 20 400 лв.

Но в Районната прокуратура постъпва сигнал от общински съветници и прокурор Евтимова се задейства мълниеносно. За нейната експедитивност говори и фактът, че на 22 ноември 2007 г. кметът вече е осъден. Проверката на Евтимова показва, че удостоверенията, издадени на Урумова, Дъбов, Арабаджиев и Лазаров са документи с невярно съдържание. Прокурорката изготвя предложения до председателя на Общинския съвет-Царево и до кмета Арнаудов да отменят решенията си за отстъпените права на строеж. Решенията са отменени, Урумова и останалите връщат парцелите. Бисер Колев се признава за виновен. Обяснява, че издал удостоверенията, понеже не смятал, че “ще има някакъв проблем” - процедурата щяла да финализира след формалното адресно регистриране в Ахтопол. Все пак заявява, че съжалява за случилото се.

Заради чистото си съдебно минало и липсата на имуществени вреди той е освободен от наказателна отговорност по чл.78а от НК и му е наложена глоба от 1500 лв. Разследване за попълване на неверни документи е водено и срещу други петима получатели на парцели край морето. Здравка Урумова не е сред тях - тя “честно” е посочила, че е само наемател. Не й е и трябвало, щом кметът я е уредил...(Дневен Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5819 |11.05.2010 Съмнения в съдия върна дело от начало . 4| 6170 |15.04.2010 Съдия "избяга" от решение за Баретата, научил за Боксьора . 2| 4788 |15.04.2010 Съдия Пенгезов: Използват ме . 2| 5109 |14.04.2010 Oставиха съдия, посредник за подкуп зад решетките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads