Реклама / Ads
5| 5459 |03.11.2015 НОВИНИ

И жените в армията скочиха срещу Горанов и бюджета

.
Невяна Митева
Сдружението на жените военнослужещи реагира своевременно на промените, които целят орязване на заплатите, обезщетенията и други социални придобивки във Въоръжените сили. В Отворено писмо до председателя на Народното събрание, което ще има последна дума по предложените от правителството поправки на законите за отбраната и въоръжените сили, МВР и други структури, се посочва категорично: „Нанася се неприемлив удар върху всички военнослужещи от Българската армия, Въоръжените сили на Република България и целия сектор Сигурност!”
 
В Отворено писмо до председателя на Народното събрание, което ще има последна дума по предложените от правителството поправки на законите за отбраната и въоръжените сили, МВР и други структури, се посочва категорично: „Нанася се неприемлив удар върху всички военнослужещи от Българската армия, Въоръжените сили на Република България и целия сектор Сигурност!”

Ето и целият текст на отвоереното писмо на Сдружението на жените военнослужещи:



" ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

КОПИЕ ДО

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

И ВЪРХОВЕН ГЛАВНОКОМАНДВАЩ

НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА

МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА

Г-Н НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ОТБРАНА

О.Р. ГЕНЕРАЛ МИХО МИХОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО ТРУДА,

СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА

Г-Н ХАСАН АДЕМОВ

НАЧАЛНИК НА ОТБРАНАТА

ВИЦЕАДМИРАЛ РУМЕН НИКОЛОВ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,


На 30 октомври 2015 г. Министерски съвет одобри проект за Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 г. В проекта са добавени текстове и поправки, от Министерство на финансите, които не са преминали през процедура на междуведомствено съгласуване. Според нашето разбиране, за работа на държавните структури и съответното спазване на законово установените механизми и процедури е налице сериозен пропуск, грешка или вероятно целенасочена манипулация на проект на един важен и определящ законопроект.

Законопроект, който цели да промени и поредица други закони без обсъждане, без яснота, без задълбочен анализ и без прозрачност в усилията за реформа във Въоръжените сили на Република България. Нормално е да си зададем въпроса: съществува ли в нашата страна институция, която да поправи допускането на поредната „европейска“ практика, с която нашата Република България ще бъде запомнена в Европейския съюз и Европейския съд. Нима в политическите програми на парламентарно представените партии е записано това, на което ставаме свидетели. Това ли е принципния и последователен подход при реализиране на реформи и създаване на условия за провеждане на конструктивен диалог между ръководство, личен състав, неправителствен сектор и българска общественост.

Вярваме, че Народното събрание на Република България ще предотврати подобни практики!

За Министерство на отбраната (МО) „корекциите“ нанесени от Министерство на финансите ще повлияят на цялостната организация във ведомството.
Нанася се неприемлив удар върху всички военнослужещи от Българската армия, Въоръжените сили на Република България и целия сектор Сигурност!

Тук е мястото да изразим нашата пълна подкрепа към колегите от МВР и да заявим, че ние напълно споделяме тревогите им и сме с тях, рамо до рамо, както това се случва и в момента на границите на Република България!
Необходимо ли е да подчертаваме за пореден път, че Република България, чрез МО, има поети ангажименти и отговорности към международни организации, като НАТО и ЕС.
Една такава практика е директен удар към държавността! Това не са думи хвърлени просто така в общественото пространство. Сектор Сигурност е същността и основата, осигуряващ спокойствието за развитие на всички секторни политики и ведомства. Такъв подход към хората от този сектор е недопустим и изключително рискован за управлението, особено в динамичния процес на развитие на средата за сигурност в региона. Какъв сигнал изпращаме към нашите партньори от региона и евро-атлантическата общност?

Вярваме уважаема г-жо председател, че в Народното събрание (НС) трезвото, рационално и държавно-отговорното мислене ще надделее над тесногръдото отношение към сектор Сигурност.
Вярваме, че НС няма да приеме текстовете отнасящи се до правата на военнослужещите и цивилните служители от от Българската армия и Въоръжените сили на Република България и тези от сектор Сигурност!
Използвам възможността да предам своите и на дамите в униформа високите ни към Вас почитания и да Ви уверя, че българският военнослужещ е съпричастен със съдбата на народа си и с решенията си не е допринесъл за актуалната икономическа ситуация на Република България!

Оставяйки готова за диалог по темата и с уважение,

подполковник Невяна МИТЕВА"


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 13279 |03.11.2015 Фрог научи: Лъжите на Ненчев и кръстът на 20-те заплати взривяват и армията . 0| 4972 |27.10.2015 Дечо накарал жените да легнат по очи преди да ги убие . 1| 4145 |16.10.2015 Армията готова да помага при охраната на границата . 0| 4153 |16.10.2015 Цветанов в Сливен: В ГЕРБ никога не е стоял въпросът жените да не участват в управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads