Реклама / Ads
11| 5252 |11.06.2009 НОВИНИ

Жертва на подкуп атакува скандална присъда

.
Арх. Янев Източник: Вяра Йовева
Архитект Георги Янев, който преди година и половина уличи в искане и взимане на подкуп двама шефове от пътния фонд обяви днес, че ще съди държавата в Страсбург за нанесени морални и материални щети. Пред журналисти той изрази възмущението си от разиграния фарс с разследването и съдебните процеси, и последвалите скандални решения на две съдебни инстанции.
 

„Любомир Лилов , човекът който ме изнудваше няколко месеца да му платя 50 хил лв. и който бе заловен от МВР и прокуратурата в момента на получаване на белязания рушвет е оневинен напълно преди дни от Софийския апелативен съд, а магистратите са недоволни, че на мен прокуратурата не ми е повдигнала обвинение, че съм му дал рушвета, който те наричат дар”, разказа Янев. Той цитира мотивите на сада, според които действията му следва „да се разглеждат в светлината на състава на чл. 304, ал. 1 от Наказателния кодекс”.

 Архитектът недоумява защо като основен свидетел в корупционния скандал не е потърсен нито един път от съда. Няма обяснение и защо основният виновник който му е поискал и прибрал парите, е оправдан, а подчиненият му във фонда Иван Владимиров е осъден ефективно на 4 години.

„С Владимиров съм се виждал само веднъж, но той не е искал, нито е определял размера на подкупа, нито е пипал парите. Знаех, че е бушон и от него нищо не зависи. Шефът му Лилов светеше с парите като крушка”, категоричен е Янев. Според него съмненията му, че в цялата престъпна схема е имало и по-горни нива се оправдали. След 18 месеца демонстрации на борба с корупцията, покровителите на Лилов са го спасили с напълно оправдателна присъда и така били заметени всички следи към тях, предполага изнудваният архитект. Той смята, че с решението на апелативния съд е убит и смазан всеки опит на гражданското общество да се бори с престъпността и корупцията в държавната администрации. „Съдебната ни система е неефективна и с подобни решения по никакъв начин не можем да убедим Европа, че се опитваме да я реформираме”, каза Янев. Той припомни, че от дадения подкуп от 25 хил. лв. 10 хил. са негови, но съдът все още не му ги е върнал, въпреки, че е пуснал няколко жалби.

Frognews.bg припомня, че преди седмица Софийският апелативен съд наложи по леки присъди на двамата бивши служители на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" - Иван Владимиров и Любомир Лилов. Ефективната присъда на Владимиров е намалена от 5 на 4 години лишаване от свобода, а Лилов е оправдан по обвинението, че е искал пари по незаконен начин.
Двамата служители бяха заловени при спец акция на 24 януари миналата година, след като арх. Георги Янев сигнализирал МВР и прокуратурата, че е изнудван, за да му бъде съгласуван проект във Велико Търново.

В интервю пред Frognes.bg Иван Владимиров обясни, че е въвлечен в скандала от началника си Лилов, без да има представа за уговорките му с архитекта. Владимиров не се признава за виновен и смята, че е осъден без доказателства, единствено върху твърденията на Любомир Лилов.
Frognes.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4639 |05.06.2009 Властта атакува евровота чрез социологически врътки . 0| 6598 |30.05.2009 Бакаджика взе 17-а жертва . 6| 5032 |28.05.2009 Амнести атакува Сидеров и Станишев за човешките права . 2| 13790 |26.05.2009 Откриха трета жертва на пернишкия сериен убиец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads