Реклама / Ads
17| 7823 |24.07.2012 НОВИНИ

Да жертваш живота си, за да спасиш непознат

.
Поверие гласи, че на Илинден морето взима най-много жертви. Като курбан за Свети Илия. Затова много летовници избягват да влизат в морето. И тази година, на този ден, водите на Черно море взеха своите жертви. Вместо две деца, мъртвото вълнение повлече техните спасители.
 

Трагедията се разиграва на неохраняемия плаж Липите, край Синеморец. Във водата са влезли семейства с децата си. В морето са и 50-годишният Петър със сина му Филип, на 11. На брега е съпругата му Ани.

„Семейство с децата им бяха във водата, жената почна да пищи, че се давят, помощ, помощ, мъжът ми беше с детето във водата, скочих от кърпата, той каза: Филипе, излизай от водата, аз го поех, изкарах го. Той направо се метна във вълните да ги спасява. И другият загинал същото направи”, разказва съпругата на Петър - Ани Тодорова.

За да спаси двете деца във водата се хвърля и 48-годишният Христо Стефанов. Двамата мъже не се познават. Но реакцията им е мигновена.

„Не може човек, който чува вика на давещи се деца, моментално да скочи в бурното море, рискувайки своят живот - да спаси децата, които са се давили. Това може да го направи един изключителен човек. За съжаление и съдбата, и морето ни го отне. В душите и сърцата ни, той ще остане завинаги. Той с героизъм доказа своя живот”, казва Николай Матеев - колега на Христо Стефанов.

Петър Тодоров и семейството му от няколко години живеят в Прага. Със съпругата му са оперни певци в пражката опера. Почиват на родното Черноморие всяка година.

Христо Стефанов е техник. Работи във фирма на аерогарата. Оставя дъщеря на 24 години. Часове преди фаталното спасяване, Христо споделил на съпругата си, че от суеверие, в този ден няма да влиза във водата. Забравя това, обаче, когато чува виковете на децата. Заради героичната постъпка, в последния му път го изпратиха дори непознати.

Герой, но вкъщи е празно... празно е, казва Дора Тодорова

Ани Тодорова добави, че родителите на двете деца изчезнали след инцидента

Те бяха две семейства, изчезнаха, не се обадиха, не изчакаха да разберат ще ги намери ли някой. Другите хора казаха, че са се измъкнали от плажа, никой нищо не знае, едва ли някой ги е следил какво правят. Искам да им кажа, че не им прави чест. Вие го наричате герой, но за такива хора не си струва да правиш такова нещо. Защото той остави едно малко дете..той просто... нямам думи...”, каза Ани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 6981 |12.07.2012 Съдия по „Октопода” се разболя, Трактора уплашен за живота си . 60| 6931 |04.05.2012 Станишев към Манолова за РД: Вгорчавай живота на ГЕРБ! . 90| 5585 |04.05.2012 При Борисов се вдигнала продължителността на живота . 3| 6612 |06.04.2012 Стара плевня взе живота на жена и дете в Якоруда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads