Реклама / Ads
0| 3897 |12.12.2016 НОВИНИ

Жертвите в Хитрино се оказаха седем, а не осем

.
Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че жертвите не са осем, както твърдяха властите преди ден, а седем. Двама от пострадалите обаче са в критично състояние.
 
"Рискът остава висок. Всички хора, които са тук, всички служби, всички екипи, работят така, че да се справяме в по-кратки срокове. Надяваме се на разбиране от жителите на Хитрино“, каза Бъчварова.

Главен комисар Николай Николов също даде информация за операцията по източването на цистерните. Вчера източихме само една цистерна. Тази нощ успяхме да обработим четири. допуснахме извънреден нощен труд. Ще дойдат кранове от Румъния, защото преценихме, че ще е по-бързо отколкото от София. Рискът не е намалял. Има опасност от обгазяване и вдишване на вредни вещества. Най-страшно е да не стане взрив, каза още Николов.

Сега е най-важно да се отстранят щетите. Това заяви Георги Костов - главен секретар на МВР. В момента 32 служители работят по обезопасяването на цистерните. Няма как да се бърза. Има страшно много условности, каза Георги Костов. По думите му чака се специална техника от Румъния. Тези цистерни са над 70 тона. Най-добрите газовици, с които разполага страната ни са тук, каза главният секретар на МВР. Не се е взривила цистерна, а се е взривило изтеклото съдържание от нея, буквално е горял въздухът, стана ясно от обяснението му.
 
От две до три цистерни могат да бъдат източвани всяка нощ, когато е по-спокойно в селото, съобщи кметът на селото Нуридин Басри Исмаил.Той каза, че  двата румънски крана, които ще изтеглят цистерните от мястото, на което се намират в момента, се очаква да пристигнат още през първите дни на тази седмица.
 
Нуридин Басри каза, че е настоявал и ще продължава да настоява пред кризисния щаб, операцията да приключи възможно най-рано, за да могат хората да се приберат в Хитрино, да направят частичен ремонт на имотите си, тъй като синоптиците прогнозират много ниски температури за област Шумен още от утре. Днес, с разрешение на щаба, част от хората отново ще бъдат допуснати до населено то място, за да могат да си вземат документи, пари, лекарства и по-дебели дрехи заради очакваното застудяване.
 
Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите от село Хитрино. 1466 е постоянен номер за бедствена готовност. Всеки SMS е 1 лев без ДДС.
 
В понеделник от 8.00 часа в ритуалната зала на Смядово ще се приемат помощи за пострадалите - пакетирани хранителни продукти, консерви и минерална вода.
 
От 9.30 часа пък в храм ”Свети Иван Рилски“ в Търговище и в джамията в града ще бъдат отслужени панахиди за загиналите и молитва за спасението на пострадалите хора в Хитрино.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3643 |12.12.2016 Двама от пострадалите в Хитрино все още са с опасност за живота . 2| 6160 |12.12.2016 Кметът на Хитрино: Ще съдим до дупка виновните . 3| 6171 |12.12.2016 Синдикален шеф: Експерти от Европа да разследват инцидента в Хитрино . 0| 4214 |11.12.2016 Пуснаха жители на Хитрино да съберат покъщнина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads