Реклама / Ads
22| 5384 |04.03.2015 НОВИНИ

Жискар Д`Естен: ЕС не можа да интегрира България

.
Валери Жискар Д`Естен
Трябва да бъдем реалисти: унгарците, които са в Европа, повече не искат това, а Европейският съюз не успя по един удовлетворителен начин да интегрира България и Румъния седем години, след като те станаха членове. Това пише в коментар за френското списание „Международна политика” Валери Жискар Д`Естен, бивш френски президент (1974-1981).
 
За хората, които се чувстват изоставени, Европейският съюз изглежда привлекателно. Това е зона на мир. Но всичко това не е достатъчно, за да се обоснове членството в него, посочва още той.

Моят проект - концепция „Европа” - се базира преди всичко на констатацията на фактите. В съвременния свят, където наблюдаваме стремително развитие на големите страни, Франция е средна държава както по броя на своето население, така и по своите размери. Зад гърба си тя има славна многовековна история, която в миналото й е позволила да постигне световно влияние и да създаде продължаваща и до ден-днешен да живее култура. Но днес нейната икономика е много слаба, нейният Брутен вътрешен продукт повече не расте и освен това тя стремително губи своя индустриален потенциал, смята Жискар Д`Естен

Отсъствието на харизматични лидери е проблем. Днес такива лидери няма. Ние присъстваме на залеза на едно цяло поколение. С настъпването на потребителското общество политиците забравиха за решаването на големите задачи и се заеха с удовлетворяването на личните потребности, въвлякоха се в предизборната борба. Лидерите, притежаващи изключителни качества, изчезнаха.Без съмнение, ние виждаме как в хода на местните избори се появява ново поколение в Италия, в Полша и дори във Франция - ново поколение, което, когато настъпи времето, ще издигне лидери от международна величина. Но дотогава ние все пак бихме могли да вървим напред.Такива гиганти като дьо Гол, Рузвелт и Чърчил повече не съществуват. Именно великите събития изкарват на сцената велики хора. Ние се нуждаем от Кенеди, за да привлечем младите. Но няма да се отчайваме. Не е изключено, че в един прекрасен ден ние ще видим тяхната поява, категорич„ен е бившият френски президент.

Преди всичко Франция трябва да бъде упрекната в бездействие, защото всички големи европейски инициативи до сега са били издигани от Париж. Германия е предлагала много по-рядко идеи. Ето защо днес Франция трябва да предложи по-редовно да се събира Съветът на държавните и правителствените глави от еврозоната и да се създаде за него необходимия Генерален секретариат, който трябва да бъде френски. Европа притежава втората по значение международна парична единица, и това в свят обхванат от криза, за което днес говори скока на рублата. Но най-високопоставените държавни лица на държавите от еврозоната се събират много рядко – максимум два пъти годишно. Днес положението на Франция е толкова слабо, че тя повече не смее да издига дръзки инициативи. Тя трябва отново да поеме инициативата в свои ръце. Главната грешка на Франция се състои в това, че тя не е провела необходимите реформи. Още една грешка се състои в това, че тя се отказа от реализирането на споразуменията, които е подписала и за които е гласувала в бюджетната сфера, убеден е той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4350 |12.12.2014 Бабата на Гошко не можа да преживее изнасилването и почина . 30| 4956 |23.07.2014 Бойко не можал да се зарадва на оставката . 34| 5998 |13.09.2013 Мирослав Найденов: Бойко не можа да преодолее фактора "Цветанов". . 0| 5704 |13.10.2009 Жискар д'Естен: Нужни са смели реформи в областта на правосъдието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads