Реклама / Ads
10| 5720 |21.08.2015 НОВИНИ

Жител на „Максуда“: Ще се гръмна

.
Източник: архив
Ще се гръмна. Това каза жител на варненския кв: „Максуда“, който от вчера живее под открито небе, след като му събориха къщата. Мъжът обясни, че няма къде да отиде с детето и съпругата си, предаде НТВ.
 

Бездомникът каза още, че е с болно сърце и диабет. Около 7-8 деца са спали под покрива на новопостроена съборетина, която била вдигната, за да се предпазят хората от дъжда. Около 150 къщи предстоят  да бъдат бутнати. До този момент няма подадени молби за настаняване в общинско жилище.

 

Европейският съд по правата на човека е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал "Максуда", съобщи БНР.  Това е станало в последния момент понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си, съобщи адвокат Даниела Михайлова от организацията "Равни възможности" в предаването "Преди всички". От организацията "Равни възможности" са адресирали писмо до Европейския съд по правата на човека с искане за налагане на привременни мерки по отношение на България заради бутането на незаконните постройки в "Максуда". Това е направено на 19-и август, обяви адвокат Михайлова.

Нейното питане до Европейския съд по правата на човека спря бутането на незаконните къщи в Гърмен.

Администрацията във Варна и в район "Младост" не даде информация по отношение на датата, на която смята да извърши събарянето на къщите в "Максуда", включително и на засегнатите хора. Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали и на такава не сме били свидетели изобщо. Това се отнася дори и до последния случай в Гърмен, обясни адвокат Михайлова.

Тя каза, че по отношение на писмото до ЕСПЧ има обратен отговор: Получихме факс, с който бяхме уведомени, че българското правителство е задължено да отговори на два въпроса по отворения в Европейския съд случай. Тези два въпроса са следните: Какви специални действия са предприети, за да се настанят децата, които са засегнати от разрушаването на къщите, и дали тези действия включват разделяне на децата от техните родители.

Илиян Ризов – председател на Сдружение "Съучастие", което помага в разрешаването на проблемите чрез медиатори и здравни посредници в ромската махала "Максуда", потвърди информацията, че жената на работника, който загина при разрушаването на хотел в комплекса "Слънчев ден" е останала без дом след събарянето на постройките вчера. По думите му тя е настанена заедно с децата си в Специален учебно-професионален център (СУПЦ).

Според Илиян Ризов много хора са били изненадани от акцията: Имаше хора, които са на работа, и се прибираха към обед. Може би за различните къщи е било различно, но те не бяха предупредени точно за този ден.
Събарянето на незаконните постройки в ромската махала "Максуда" ще продължи след няколко дни, каза в предаването "Преди всички" кметът на Варна Иван Портних. Вчера там бяха съборени 47 незаконни къщи.

Събарянето беше спряно, защото се натрупаха доста отпадъци в самия район от съборените бараки до момента. В тези постройки, около десетина, които останаха, има много покъщнина, хората помолиха да им се дадат няколко дена. Сами поеха ангажимент да изнесат нещата си и процесът да продължи, обясни Портних.

Според него процесът по събарянето вчера е минал спокойно, благодарение на съдействието на социалните работници, медиаторите, БЧК.

Не бих допуснал тези хора да продължат да обитават бараки в сервитута на дере, което във всеки един момент, в подобен дъжд, ще репродуцираме една такава трагедия (наводнението в "Аспарухово" – бел.ред.), коментира кметът Иван Портних.
Според него в такава ситуация не може да се говори за политика, а за прилагането на закона и предотвратяване на много по-тежки последици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4512 |18.08.2015 Служители на ДАИ попаднаха на бежанци . 1| 5993 |18.08.2015 Служител на ДАТО загина при катастрофа . 0| 12078 |21.07.2015 Димитров за Фрог: Идването на Вартоломей І е забележително събитие . 0| 4650 |20.07.2015 Жителите на Гърмен внасят протестна петиция в МC

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads