Реклама / Ads
28| 7031 |07.09.2020 НОВИНИ

На живо - Ден 61: Започва третият месец на антиправителствени протести /снимки и видео/

.
Източник: БГНЕС
В третия си месец навлизат протестите срещу премиера Бойко Борисов, правителството му и главния прокурор Иван Гешев. Този понеделник е 61-вият ден на общественото недоволство, което изпълва площадите в България и на много места в чужбина. Протестът тази вечер е под надслов „Нас не ни е страх”. Демонстрациите не стихнаха цели два месец след показното нахлуване на прокуратурата и обиските в Президентството.
 

Днес отново на протести срещу правителството и главния прокурор се очаква хората да се съберат привечер под прозорците на Министерския съвет и на парламента или в т.нар. "Триъгълник на властта". Продължава да набира скорост, както в България, така и в чужбина и организираното "Велико народно въстание II", което ще се проведе на 10 септември.

 

Хронологията на днешния протест  Фрог Нюз отново ще проследи на живо.

 

21:00

На площад "Независимост" прозвуча химнът на България.  Протестиращите се отправиха на традиционното си шествие към Орлов мост, където движението бе блокирано към 21:30 ч.

 

 

Протестиращ се изправи пред трибуната и заяви, че сред тях има хора от ДАНС, които разследват версията, че протестите са инспирирани от укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. "Г-жо от ДАНС, кажете на вашите шефове, че са много тъпи и им поискайте оставката. Ние на този площад сме срещу всички мутри, не само срещу една", заяви той.

 

 

 

20:30

От сцената на протеста Арман Бабикян разказа как вчера на протеста полицията не е допуснала жена с две знаменца - на България и на ЕС. Униформеният обяснил, че "от горе" им било разпоредено да не допускат знамето на Съюза на площата сред протестиращите.

 

"Мутрите, тиквите и шкембе-чорба патриотите забраниха българското знаме, стъпкаха българския флаг. Не съм си представял, че могат да стигнат до такъв грозен инцидент. Утре те могат да стъпчат и децата ни, няма да им позволим", заяви от трибуната един от организаторите на протеста от Отровното трио проф. Велислав Минеков, визирайките вчерашния ден на протести в Пловдив. "Ние с престъпници Съединение няма да правим", извика той.

 

Адв. Николай Хаджигенов коментира, че след "кървавата сряда" няма да разговарят с униформени началници, защото полицията е биела поголовно. На водното оръдие на полицаите той призова протестиращите да отговорят с водни пистолетчета, на каквито в "Хиполенд" имало великолепна промоция. "Няма смисъл. Ние няма да забравим, няма да простим.

Гответе се за 10 септември, 8 часа", обърна се към протеста Хаджигенов, който призова хората освен водни пистолети в четвъртък да носят и солети, вместо палки, както и да започват да ядат боб, вместо спрей, за да отговорят подобаващо на полицейския произвол.

 

С призив "Русе иска оставка" и изпълнения на родопски каба гайди премина 60-тата поредна вечер на антиправителствения протест в Русе. Недоволните от действията на министерския съвет продължават да събират подписка сред гражданите с искане за оставка на премиера и на главния прокурор. В последните дни протестиращите подаряват книги на деца и възрастни, а интересът към тази тяхна инициатива ежедневно расте.

 

Във Варна протестиращите издигнаха плакати, призоваващи към преминаване единствено към машинно гласуване, както и традиционният лозунг "Оставка"

 

20:00

Върху фасадната стена на министерски съвет се прожектират кадри от полицейското насилие, което се изля върху протестиращите на 2 септември на площада. Движението по бул. "Цар Освободител" в района бе блокирано от мобилната трибуна на протеста, бе разпънат и голям транспарант с цветовете на българското знаме с надпис "Оставка". Прозвучаха и добре познати аудиозаписи, в които се предполага, че се чува гласът на премиера.

.

.

.

.

Снимки: БГНЕС

 

19: 20

В този час хора започват постепенно да прииждат на площад "Независимост" в столицата. Там именно се намира и палатковият лагер на майките от "Системата ни убива".

 

"Отивам на летището по две причини. Едната е, че донесоха пачките от Дубай в евро банкноти". Това обяви в движение от НеДжипка ТВ адвокат Николай Хаджигенов по-рано днес. 

 

Отново протест имаше и пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС в парк „Росенец”. Демонстранти се събраха със знамена и лозунги с поредно искане за оставка на правителството. Въпреки опитите на хората да говорят с Ахмед Доган, никой от обитателите на резиденцията не излезе.

 

 

Под знака на протестите преминаха и вчерашните тържества по повод Съединението на България. В Пловдив се чуваха викове "Оставка" по време на официалната церемония, а в София имаше шествия на протестиращи и контрапротестиращи. Всичко за събитията от вчера може да видите ТУК.

Българието в чужбина също не спират да искат оставки - ТУК.


.

.

.

.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

След няколко седмични протести премиерът Бойко Борисов първо смени трима от министрите си - на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на туризма Николина Ангелкова, а здравният министър Кирил Ананинев стана финансов.  Това по никакъв начин не намали силата на протестите, които издигнаха няколко палаткови лагера и блокираха ключови кръстовища в София, Пловдив и Варна. След това премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време. Нескопосаният проект за промяна на основния ни закон доведе до подаване на оставка и на правосъдния министър Даниел Кирилов.  ГЕРБ все пак успяха да съберат необходимите подписи, за да внесат проекта си за изменения в Конституцията за дебат в Народното събрание. Това станало с подкрепата на партия “Воля”, която няколко пъти смени позицията си по темата. Според последното изказване на лидера им Веселин Марешки политическата формация нямаше да вземе участие в събирането на подписи, но пък накрая се оказа, че се е подписал без да чете проекта.

 

Към настоящия момент Борисов все по-упорито избягва публичните си появи, но пък не спира да публикува лайфове от джипа си. Критиките към него не бяха спестени, както и европейски медии, така и от евродепутати от други държави.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8658 |07.09.2020 Протестиращи в Плевен се обединиха в група, започват ежедневни демонстрации срещу властта . 36| 12310 |06.09.2020 /на живо/ Ден 60: Съединените са на площада. Искат свобода /видео и снимки/ . 32| 7369 |05.09.2020 /на живо/ Ден 59: Гражданите пак са на площада, а Борисов - в джипа /видео и снимки/ . 54| 12026 |03.09.2020 /на живо/ Ден 57: Ревът на недоволните срещу непукизма на виновните /снимки и видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads