Реклама / Ads
22| 7581 |30.09.2020 НОВИНИ

На живо: Ден 84. Гражданите протестират срещу мутрите, а ЕК ни порица за корупцията

.
Източник: БГНЕС
84-ти пореден ден на протести в цяла България. Гражданите отново ще излязат и ще поискат оставката на правителството и главния прокурор. Демонстрациите днес идват на фона на скандалния доклад на Европейската комисия, в която се отбелязват проблемите в борбата с корупцията, медийният плурализъм и независимостта на съдебната власт. Очаква се днес да има протест и на инициативата “Правосъдие за всеки”, който ще се проведе пред сградата на Съдебната палата. Той е под надслов ”Правосъдие без каскет” и е с начален час 18.30 ч.
 

Хронологията на днешния протест следим на живо.


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

21.00 ч.

 

В "Триъгълника на властта" зазвуча химна на Република България.

 

Протестиращите потеглиха на обичайното си шествие към Орлов мост, където традиционно завършва протеста.

 

20.24 ч.

 

"Госпожа Караянчева сподели пред целия български народ, че трябва или да сме благодарни на господин Борисов за метрото и пътищата, или да му искаме разрешение да ги ползваме", заяви Минчо Спасов.

 

Той призова протестиращите да си запишат номера на Бойко Борисов, който издиктува на микрофона.

 

"Всеки път, когато реша да ползвам метрото или магистралата, да му звъня и учтиво да го питам дали може. Съветвам да правите същото, защото сме културни хора", коментира още Спасов.

 

20.24 ч.

 

Спряно е вече движението в района на "Триъгълника на властта".

 

Към момента обстановката около Министерския съвет е спокойна.

 

В момента на фасадата на бившия Партиен дом се излъчва коментарът на журналиста Светослав Иванов тази събота, който постави рамо до рамо цитати от изказвания на покойни председатели на Народното събрание и изявлението на настоящия - Цвета Караянчева от този уикенд, която изрази възмущението си от факта, че протестиращите "срещу лошия Бойко" използват метрото, построено от него.

 

Караянчева днес не спомена името на Иванов, нито предаването, в което е направен съответният коментар, но коментира, че се е почувствала изключително обидена като жена.

 

На финала последва бурно освиркване.

 

20.15 ч.

 

Призив за ежеседмичен протест на гражданите пред сградата на Съдебната палата се чу от микрофона. Демонстрации ще има след дебата за върховенството на закона у нас и изслушването на главния прокурор Иван Гешев.

 

Гражданите потеглиха на шествие до Министерския съвет, където ще се присъединят към останалите протестиращи под прозорците на властта.

 

19.45 ч.

 

Към този час пред Темида са се събрали стотици граждани, които скандират "Оставка!". По-рано от инициатива "Правосъдие за всеки" заявиха, че изчистим ли съдебната система, тя ще изчисти всичко останало.

 

19.41 ч.

 

"Борисов тупа топката, защото няма с кого да се договори. Втората причина е да си изпълни ангажиментите - на 1 януари по онази тръба, която се строи ударно в момента, трябва да потече газ. До 1 януари оставка няма да има, за това може да сте сигурни", посочи пред протестиращите Весислава Танчева от гражданско сдружение "БОЕЦ".

 

"С голям интерес и много дълго чаках този доклад. Той не е "Среден 3". Това е звучен шамар, който продължава да ехти. Ще ви обясняват колко е отличен. Това не е вярно. Властта се страхува от това, което стана, от вас. Страхува се, защото всички ние, които сме на полщада, сме заспал гигант, който се събуди и няма как да бъде приспан. За пръв път ЕК каза с ясни думи къде е проблемът и го посочи. Че България няма резултати в борбата с корупцията, каза, че главният прокурор е безконтролен", заяви адв. Росен Рашков.

 

19.11 ч.

 

"За пръв път виждам конкретности в този доклад. За пръв път виждам опит на Европа да нарича нещата с истинските им имена и аз съм сигурен, че това се дължи на нас", коментира пред протестиращите адв. Емил Георгиев.

 

19.00 ч.

 

Пред сградата на Съдебната палата са десетки граждани.

 

Пред протестиращите говори и едно от лицата на протеста Анастас Гогов, който бе и един от организаторите на протестния концерт на Орлов мост.

 

Той заяви, че е щастлив от факта, че на сцената са излезли много артисти, които са изразили гражданската си позиция. Концертът се случи на фона на критики относно липсата на представители на изкуството на протестите.


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

Пореден горещ ден от началото на демонстрациите у нас. Голям шамар бе зашлевен на България с днешния европейски доклад, но междувременно управляващите заявиха, че Брюксел е похвалил напредъкът на страната ни в борбата с корупцията. Това неизменно е така - отбелязва се известен напредък, но заедно с това се акцентира и върху много належащи проблеми. В доклада си ЕК се позовава на сериозни данни от “Трансперънси интернешнъл”, “Евробарометър” и др.

 

В края на тази седмица ще се проведе поредният национален протест, обявен като Велико народно въстание. Демонстрациите събират хора от цялата страна и са изключително масови. Това е четвърти подобен протест.

 

Първото Велико народно въстание бе съпроводено със сериозна ескалация на напрежението. През целия ден имаше сблъсъци с полицията. Бихи бяха граждани и журналисти. Имаше ранени полицаи и десетки задържани. Сблъсък имаше и при Великото народно въстание, което се проведе на 22 септември. Тогава до известна ескалация на напрежението се стигна, след като протестиращите се преместиха пред вече бившата сграда на Народното събрание в района на паметника на “Цар Освободител”.

 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Вече дни наред освен протести в района, станал известен като “Триъгълника на властта”, граждански акции има и на различни точки в столицата. Чест обект на общественото недоволство са медиите - протести вече няколко пъти е имало пред сградата на Българската национална телевизия. Вчера демонстрация имаше и пред сградата на агенция “ПИК”.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 7526 |18.09.2020 Томислав Дончев за протестите: Когато няма усещане за справедливост гражданите не виждат смисъл от държавата . 11| 5642 |16.09.2020 Станишев към Урсула фон дер Лайен: Хиляди хора в България протестират за европейските ценности, очакват ЕС да чуе гласа им . 9| 4794 |14.09.2020 Родители от цялата страна ще протестират срещу маските на децата им в училище . 22| 8283 |08.09.2020 Neue Zürcher Zeitung: В България протестират срещу угояването на „мафиотската държава“ с парите на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads