Реклама / Ads
4| 5346 |13.03.2011 НОВИНИ

Журналисти: Човешкото право на информация е свещено

.
Франция, Италия, Румъния са в нашата компания по отношение на журналистиката. Правителствата дават лош пример в Европа с популизма. Имаше приета декларация на ЕС миналата седмица, видно е, че има проблем.
 

Това обявиха гостите Светослав Терзиев от в. "Сега" и Митко Новков, медиен наблюдател във в. "Култура" в предаването Отпечатъци по БТВ.

Според тях в някаква степен има проблем, но има и нещо друго. Свободата на медиите се използва, за да бъдат дискредитирани правителствата. Обявява се, че те притискат медиите. Знае се за проблеми с медиен закон в Унгария, но досега няма репресирани журналисти там. Законът дава правото на всеки да се обижда от всичко, разяснита те.

Терзиев допълни, че се иска да се знае откъде журналистите съобщават това, което публикуват. Искат да научат източниците, за да могат да ги контролират. Международният съд е санкционирал държави за това, че са принуждавали да разкрият източниците на информация, каза той.

Журналистите не пазят наученото в тайна. Те се тревожат, че когато ги подслушват, а подслушват и техните източници. Това вече засяга източниците му. Обществото има право да знае всичко, категорични бяха журналистите.
Св. Терзиев посочи, че голям проблем е концентрирането на медии в ръцете на един човек, това водело до контролирането им. Така може да се поръчват материалите, които се пишат, каза той.

Новков коментира опасния медиен тоталитаризъм. Медиите бяха ударени от нахлуването на интернет, няма какво да се лъжем. Интернет е невероятен източник на информация, там дори отпада въпросът за подслушването. Уикилийс показва тоталната смяна на нещата в журналистиката, допълни той.

Гостите обявиха, че в медиите има криза, която няма да свърши. Медиите загубиха традиционния си пазар. Журналистите не продават информация, те продават носители на информация. В ерата на интернет информационните носители станаха изключително евтини, обобщиха темата те.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5077 |01.03.2011 Октай: Дал има информация, за която не знаем . 5| 5288 |21.02.2011 Я. Нотев: Прокурорът трябва да е господар на информацията . 15| 5250 |17.02.2011 Р. Петков: Вътрешният министър е филтрирал информация . 9| 4773 |15.02.2011 Правозащитници: МВР крие полицаите от правосъдието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads