Реклама / Ads
20| 5746 |27.09.2011 НОВИНИ

Журналисти: Късно се сетиха да разследват цар Киро

.
Някой е видял в искрата и недоволството начин да канализира протеста не в посоката, в която би трябвало, смятат медийни спецове.
 

Спонтанността на тези протести престана да съществува от вчера. Може би част от създадена организация е и това – да има протест срещу БТВ, една мощна медия, за да си личи, че в тази държава няма никави авторитети”, коментира в студиото на „Тази сутрин” Димитрана Александрова, главен редактор на вестник „Труд".  „Не мисля, че може да има упрек към това, което е направи БТВ и Миролюба Бенатова в събота, гледах всички емисии и нямам никакъв упрек нито като зрител, нито като журналист”, каза Александрова.

Според Емилия Милчева, главен редактор на сайта Webcafe, някой е видял в искрата и недоволството начин да канализира протеста не в посоката, в която би трябвало. Милчева припомни събирането на таксиметровите шофьори пред парламента.  „Във всеки един момент, в който се появи недоволство, което може да бъде използвано, още повече, когато е на етническа основа, страшно бързо се разгаря. Примерът с джамията е най-пресен. И това сега отново започва да се подклажда, най-вече от ситуацията, защото сме в предизборна обстановка”, каза Емилия Милчева.

„Картината е пределно ясна - има една плагиатстваща политическа формация – Атака. Тя организира протеста срещу Миролюба и БТВ, то си е направо опит за малтретиране. То е естествено, техните хватки и инструментариумът им е такъв. Очевидно гаснеща формация, която си търси подкрепа от тълпата, може би ще я получи, но когато хора с байраци на тази партия продължават да крещят „циганите на сапун”, „турците ще ги изколим” това си е престъпление срещу социалния мир”, каза журналистът Петьо Блъсков. „Миролюба показа нещата каквито са. Нито повече, нито по-малко. Ако тези факти някой трябва да ги яхне, за да си пълни политическото джобче, да си налива торбичката предизборно, това е друг въпрос. Хората трябва да го видят това, каза Блъсков. Той посочи, че има втори пласт на събитията, далеч по-сериозна – на истинския протест, на истински обезверените във властта хора, в намесата на властта за установяване на справедливост, за пазене на правата на човека. Според Блъсков за една истинска медия е естествено да има врагове

Според Димитрана Александрова било възможно протестите да бъдат използвани за корпоративни интереси – за конкуренция на БТВ.

"Ако имаше някакъв дефицит в медийното отразяване, то беше, че твърде късно се мина към материали от разследващи журналисти по отношение на цар Киро,което в началото създаде дисбаланс. Но най-важното за мен от гледна точка на закона е, че няма никакъв упрек, тъй като основният риск в такива моменти е да не се създават предавания, които да създават нетърпимост между гражданите. В това отношение БТВ и Миролюба отрази нещата достатъчно дистанцирано и в този смисъл неподкрепящо някакви истерии на тълпата”, каза Георги Лозанов, председател на СЕМ.

Той отбеляза, че не е имало голяма разлика в поведението на другите медии.  „Може да се подозира, че е търсен специален ресурс в публичната среда – да се използва една медия, която има широка популярност”, каза Лозанов.

По думите му обаче в цялата история има два сюжета – цар Киро и чувството за несправедливост, и намеса на футболна агитка. Целта е футболната агитка да излезе доброто лице, народа. Не е народа това, футболната агитка не е решението на проблема, каза Лозанов.

„Истинското лице на нарушената справедливост, на мъката бяха хората от самото село, които казаха, че са за етническа толерантност, но че не се търпи това поведение. Те имаха от какво да се оплакват и върху тях беше паднало реално социалното страдание”, каза Лозанов. По думите му използването на тези настроения е опасно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5055 |15.07.2011 Разследват съветник на Първанов за шпионаж в полза на САЩ . 14| 5512 |14.07.2011 Разследват Цонев за далавери и с имоти . 1| 6760 |08.07.2011 Пак разследват Големия Маргин по искане на съда . 11| 6506 |12.05.2011 Разследват БГ-журналист за педофилия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads