Реклама / Ads
58| 6609 |25.09.2008 НОВИНИ

Журналисти сезират Европа: Посегнаха на инакомислещите и свободното слово

.
Протестна декларация от името на журналисти от различни медии срещу побоя на журналиста Огнян Стефанов ще бъде изпратена до редица международни институции.
 

 

 

До Международната федерация на журналистите

  Европейската федерация на журналистите  

  Европейския журналистически център

  Международната прес асоциация

 

  Уважаеми колеги и приятели,

  Огнян Стефанов, главният редактор на един от най-четените и авторитетни български електронни сайтове Frognews.bg, беше зверски пребит в центъра на София. С чукове и метални тръби четирима маскирани изверги оставиха само искрица живот на нашия колега. Искрица, за която лекарите в една от най- добрите български болници се борят вече няколко дена. С натрошени крака и ръце, с разкъсана аорта, сътресения на мозъка и дълбоки нарезни рани по цялото тяло Огнян Стефанов продължава да води битка за живота си. Неговата единствена вина в „демократична” България е, че създаде независимо издание, което от две години се превърна в една от най-влиятелните трибуни на истината и свободното слово.

  В поредица коментари, анализи и разследвания Огнян Стефанов и неговият екип извадиха на показ корупционни практики и много неморални действия на сегашната управляваща коалиция в България. Открито под ударите му попаднаха президентската институция, начело с първия държавник Георги Първанов. Той бе уличен в създаването на олигархични кръгов, подмолно лобиране в полза на руските интереси на Балканите и загърбване на ангажиментите към партньорите от Европейския съюз и НАТО.

  Разкрития на сайта Frognews.bg бяха в основата на детронирането на бившия вътрешен министър Румен Петков. Този политик стана известен с нерегламентираните си връзки с представители на престъпния свят.

  Новосъздадената Държавна агенция за национална сигурност, Министерството на бедствията и авариите, съдебната система и прокуратурата също бяха обекти на критичните анализи и разследвания на сайта.

  Варварското посегателство срещу Огнян Стефанов не е опит за сплашване, а показна наказателна акция срещу инакомислещите в страната, срещу свободата на словото и демокрацията. В същото време разследващите органи в страната правят опити да заблудят общественото мнение  и търсят неправдоподобни версии. Целта е да бъде снета отговорността от управниците за това, което се случи с нашия колега.

протест за Огнян Стефанов  снимки Вяра Йовева

 
Садизмът срещу журналиста Огнян Стефанов е продължение на черна поредица от кървави показни разстрели и взривове, които разтърсват България през последните години. Очевидно властта не е в състояние да се справи с мафията. Досега няма нито едно разкрито престъпление, няма и осъден политик или държавник за връзки с мафията.

  Колеги и приятели,

  Ние дълбоко сме убедени, че българските власти не са в състояние да вземат адекватни мерки и да разкрият подбудителите и извършителите на кървавото престъпление срещу Огнян Стефанов. Престъпление, което е сериозен удар срещу българската журналистика. Нашата гилдия и без това трудно успява да е адекватен коректив на властта, защото много от водещите и главните редактори в изданията са обвързани с управляващите. Те са част от номенклатурното комунистическо минало на страната.

  Обръщаме се към вас с надеждата, че ужасяващите събития в България ще получат голям международен отзвук. Убедени сме, че във ваше лице ще намерим съмишленици и подкрепа за учредяването на нов независим журналистически съюз в България. Страната ни има нужда от критична, обективна и безпристрастна журналистика. Твърдо сме убедени, че нашата професия е призвана да бъде коректив на властта, а не неин придатък.

  Свободата на словото и истината не трябва да бъдат пребити!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4728 |21.08.2008 Министерският съвет изхвърли журналистите на улицата . 15| 4688 |15.06.2008 НДСВ: Досиетата на журналистите и преди 2006 г. на светло . 3| 4614 |08.06.2008 "До Брюксел и назад" на предварителния по журналистика . 11| 5123 |12.05.2008 Политици, бизнесмени и журналисти са част от проблема с престъпността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads