Реклама / Ads
6| 6042 |25.02.2021 НОВИНИ

Журналистка на ”Господарите” - подложена на тормоз след разследване за финансови измами

.
Журналист от gospodari.com се превърна в мишена на очернящи атаки и тормоз заради свое разследване за финансови злоупотреби. Става дума за Виктория Симеонова, която е член и на Асоциацията на европейските журналисти.
 

Снимки от личния й профил в социалните мрежи, както и телефонният й номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава и нецензурни обаждания и съобщения. 


Ето и какво разказва самата журналистка: 


През 2013 година финансовият брокер „Глобал Маркетс" беше обект на разследване от ДАНС заради „всяване на банкова паника", а лицензът на компанията беше отнет от Комисията за финансов надзор. Години по-късно, през 2018 година в „Господари на ефира" бяха представени историите на засегнати от дейността на „Интерактив кампъни" – тогавашното ново име на „Глобал Маркетс". Прокуратурата образува 5 досъдебни производства по случая, обеща проверки и обвинения при събиране на достатъчно доказателства.


През 2020 г. след като са сезирани от граждани, „Господарите" започват разследвания на нови предполагаеми финансови измами от свързани фирми с различни имена. Според данните, с които разполагат от предаването, зад всички тези фирми стоят две лица – въпреки че е практика официално в управителния съвет на компаниите да се вписват други имена. Нито една от въпросните фирми, обвързани с вече познатата схема, няма лиценз от Комисията за финансов надзор и от Българската народна банка. Сред пострадалите от дейността на фирмите има хора, инвестирали шестцифрени суми. Има данни, че същата група действа и в Гърция, Македония и Сърбия, а в Румъния дейността е била прекратена през 2019 година след акция на властите.


"Господарите" са се натъкнали и на група от сайтове, които публикуват клеветнически статии срещу всеки, решил да подаде жалба срещу тях в полицията или Прокуратурата. Клевети по адрес на засегнатите се разпространяват от месеци от сайтове, в чиито управителен съвет влиза управител на една от фирмите-част от схемата. Нито един от въпросните сайтове crimes.bg, kliuki.bg, kliuki.ws, hotarena.net и mreja.bg не е подал декларация към Министерството на културата като доставчик на медийни услуги, каквото е изискването на закона.


Въпреки дългогодишната работа на „Господарите" по темата и многобройните жалби, подадени до прокуратурата, до момента не се забелязва институциите да работят по тези сигнали – именно това мотивира стоящите зад финансовата пирамида да продължават с измамите, категорична е Симеонова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 16155 |21.02.2021 Близка на Борисов журналистка е уредена на работа в Брюксел . 15| 3796 |28.12.2020 Пратиха в затвора гражданска журналистка заради отразяването на епидемията в Ухан . 10| 11700 |26.07.2020 Съдия Костадинова, която пусна Брендо, осъди журналистка, подложена на дългогодишен тормоз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads