Реклама / Ads
22| 5109 |08.07.2008 НОВИНИ

Кабинет начело с Меглена Плугчиева след доклада на ЕК

.
Експертен кабинет начело с Меглена Плугчиева-Александрова след доклада на ЕК за България в края на юли. Това е горещият политически хит, продуциран в т.нар. сараи на Доган в Бояна, които се оказаха хотел на някой си.
 
Лидерът на ДПС предупредил своите приближени да са готови за подобен вариант, след като се изсипят критиките на Брюксел върху сегашните управляващи.

На 30 юни, два дни преди Димитър Тадаръков да подаде оставка като шеф на фонд „Земеделие", той бил привикан на среща при Ахмед Доган. По време на разговора лидерът на ДПС обяснил на Тадаръков, че е най-добре да подаде оставка. Аргументът бил, че очаквания доклад на Брюксел щял да бъде много остър по отношение на финансирането на българското земеделие. Това от своя страна щяло да доведе до тежки обвинения срещу кабинета и до правителствена криза. Изход от ситуацията бил експертен кабинет до следващите парламентарни избори. Изразено било мнение, че вицепремиерът и управляваща еврофондовете Меглена Плугчиева е подходящ човек да оглави такъв кабинет.

Подобен вариант е възможен. Важен момент ще е вотът на недоверие, който опозицията ще внесе. Не е ясно кога ще стане това и какви данни ще се изнесят в пленарна зала. Опасността ще нарасне, ако царистите се присъединят към критиките на опозицията и гласуването стигне „на кантар". Тогава е много вероятно самият Симеон Сакскобургготски да поеме „курс" към експертен кабинет. Това бе коментарът на соцдепутати по повод политическите совалки в депесарската резиденция в Бояна. Според тях Сергей Станишев имал едно наум, че може да се случи нещо подобно и щял да поиска подкрепа от Вашингтон на среща с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс в сряда.

В парламентарната група на НДСВ имало настроения за разграничаване от политиката на правителството. Жълти депутати били против поемането на обща отговорност за провалите в борбата срещу престъпността и скандалите в МВР, бездействието на прокуратурата и съмненията, тегнещи над фондовете „Земеделие" и „Пътна инфраструктура".

Знак, че ЕС няма нищо против разместване на управляващите пластове в България, е интервюто на Бойко Борисов във „Файненшъл таймс". Британският вестник много рядко си позволява суперлативи за политици от Балканите. По отношение на софийския кмет и лидер на ГЕРБ обаче те не са пестени. Това може да се тълкува и като даване на рамо за промени. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4815 |21.06.2008 С "горещ телефон" М. Плугчиева контролира европарите . 1| 4878 |25.05.2008 Меглена Кунева: КЗК да се намесва по-адекватно при спекулата на пазара . 9| 4744 |19.05.2008 С. Станишев не бил сигурен дали не му подслушват кабинета . 12| 4945 |23.04.2008 Георги Първанов: новите министри ще засилят кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads