Реклама / Ads
18| 6454 |07.07.2009 НОВИНИ

Кабинетът на Борисов?

.
Цветан Цветанов - вицепремиер и вътрешен министър; Симеон Дянков - вицепремиер и финансов министър, Йорданка Фандъкова - образователен, Божидар Димитров или Вежди Рашидов - на културата.
 

Всички вероятни министри на Бойко Борисов са дебютанти в изпълнителната власт, съобщава 24 часа. След като в 13 ч вчера новият премиер обяви, че вече е готов с екипа си, стана ясно, че ще спази принципа - нито един от министрите да не е бил в правителство. Нито на тройната коалиция, нито на Костов. Поне по два варианта за министър има в ГЕРБ. Кристалина Георгиева - вицепрезидентът на Световната банка, може би ще се включи на по-късен етап в кабинета. Тя може да стане вицепремиер.

Една от основните роли в кабинета “Борисов” е естествено за Цветан Цветанов, който се очаква да е силов вицепремиер и вътрешен министър. Симеон Дянков - главният икономист на Световната банка, е и главният координатор на икономическия екип. 38-годишният топексперт най-вероятно ще съчетае поста на вицепремиер и финансов министър. Пред “Дау Джоунс” той потвърдил поканата. Макар че Борисов отрече категорично в нощта на победата, че на масата до него седят министри, точно Цветанов и Дянков бяха отляво и отдясно.

Там бе и бъдещият министър на образованието Йорданка Фандъкова, и соченият за шеф на културата - проф. Божидар Димитров. Освен историка и Вежди Рашидов има шанс за същия пост - все пак той проби в Кърджали, което е било и едно от условията на генерала да даде на скулптора ключа за културното ведомство.

Отпред седеше и очакваният фаворит за земеделието Мирослав Найденов, който разкри заменките в горите и изнесе тежката битка на вота във Враца. Конкурентка можело да му е само шефката на ГЕРБ в Сливен Десислава Танова, която е сред шефовете на “Мелинвест” - компанията, която притежава много земеделска земя и търновската фабрика за бира “Болярка”.
Макар и не на масата отпред, според запознати шефът на бизнес парка в Младост

Росен Плевнелиев е най-твърд за строителен министър. С шанс за Външно пък са Николай Младенов и Румяна Желева. По-вероятно било обаче тя да е еврокомисар. От бюдещия проектокабинет засега липсва Бойко Димитрачков, изпълнителен директор на едно от енергоразпределителните дружества. Според експерти в ГЕРБ най-вероятно спорният имидж на монополистите е оставил извън правителството бившия шеф от БТК.

Все още не е ясно кой ще поеме здравното министерство. Има три варианта - най-малко възможен е д-р Лъчезар Иванов, но той може да поеме и здравната комисия в парламента. Друг вариант е Стоян Тонев, шеф на ВМА. Вчера “24 часа” попита един от най-добрите мениджъри в здравеопазването, но генералът обясни, че няма покана. Третият вариант е новият шеф на АГ “Шейново” д-р Иван Костов, който е човек на ГЕРБ. Преди този пост той бе в клиниката по гинекология на ВМА. Странно, но без претенции за властта бил един от най-близките до Борисов - организационният секретар на ГЕРБ Красимир Велчев, който получи най-много гласове от всички мажоритарни кандидати, прогнозира 24 часа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5072 |09.04.2009 Кабинетът обяви криза в София заради боклука . 18| 6426 |27.02.2009 Кабинетът на Виденов върнал братя Галеви на работа в МВР . 22| 4891 |12.01.2009 Опозицията: Кабинетът бута страната към зависимост; управляващите: направихме всичко необходимо . 12| 4824 |07.08.2008 Кабинетът одобри 80 спешни мерки по критиките на ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads