Реклама / Ads
75| 5618 |01.07.2013 НОВИНИ

Кабинетът "Орешарски" предлага актуализация на бюджета

.
Правителството ще предложи актуализация на бюджета, тъй като дупката в хазната е между един и два милиарда лева, съобщи премиерът Пламен Орешарски в интервю за Нова телевизия.Предложението ще бъде направено още в следващите седмици.
 

„Това, което приходните агенции са давали като очаквания за изпълнението на бюджета, се е различавало в много голяма степен от това, което Министерство на финансите е предвидило като възможности за събиране на приходи. Според предвиждането на МФ общите приходи, събирани от Агенция „Митници" за 2013 г. спрямо изпълнението през 2012 г., на практика трябва да бъдат със 7.5% повече, което за акцизите означава 6.5% повече, за ДДС от внос 8.7% повече. От това, което имаме към момента по отношение на акцизите, виждаме, че там дори има намаление на приходите от акцизи", обясни Чобанов.

Той обясни, че по този начин държавата ще намери начин да се разплати с бизнеса. Някои от задълженията на държавата дори не били предвидени като разходи, твърди Чобанов.

Премиерът Пламен Орешарски пък добавя в интервюто, че е готов на диалог с протестиращите. Той определя ситуацията като „изнервена" и заявява готовност да работи за решаването й.

„С такава обстановка не може да се свикне. Представях си, че ще бъде труден мандат, имаше всички обективни предпоставки за това", допълва Орешарски.

„След грешното назначение на Пеевски, протестите се засилиха. Ситуацията е изнервена, но това е негативно за развитието на цялата страна", смята още премиерът.

Орешарски се надява, че ще бъде намерен подход за успокояване на ситуацията.

Още преди месец финансовият министър Петър Чобанов предупреди за опасност от над милиард дупка в бюджета, заради отложени разходи. Той обаче беше на мнение, че ситуацията може да бъде овладяна чрез преструктуриране на разходите и управление на рисковете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 6169 |24.06.2013 Волен: Правителството "Орешарски" започна с плана "Сидеров" . 298| 5541 |21.06.2013 Премиерът: Кабинетът ще работи в интерес на хората . 51| 5175 |17.06.2013 "Орешарски" пред първи вот на недоверие? . 131| 6269 |14.06.2013 "Или подкрепяте кандидатурата на Пеевски, или кабинетът подава оставка"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads