Реклама / Ads
7| 5149 |02.03.2011 НОВИНИ

Кабинетът предложи Казаков да оглави ДАНС за постоянно

.
Управляващите предложиха на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаването на Константин Казаков като председател на Държавната агенция „Национална сигурност“.
 

Казаков беше определен за временен ръководител на ведомството след оставката на Цветлин Йовчев.

Константин Казаков е роден през 1966 г. в София. Завършил е висшето си образование в Московския минен институт. Специализирал е в Академията на МВР, в Международната правоохранителна академия в Будапеща, в САЩ. В системата на МВР работи от октомври 1993 г., като в кариерата си е преминал през всички длъжности от разузнавач І ст. до началник сектор. След създаването на ДАНС той е началник отдел и директор на дирекция. През 2009 г. е определен за заместник-председател на агенцията. Неколкократно е награждаван за работата си.

Казаков пое временно ръководството на ДАНС след като преди две седмици премиерът Бойко Борисов прие оставката на Цветлин Йовчев. Той стана вторият председател на ДАНС, който хвърля оставка след Петко Сертов. Основният мотив на Йовчев бе недоверието на премиера. Бившия председател на ДАНС аргументира решението си така: “Мотивите ми за подаване на настоящата молба за предсрочно прекратяване пълномощията ми на председател на Държавна агенция „Национална сигурност” при Министерски съвет на Република България са “оценката ви като министър-председател на Република България за цялостната дейност на ръководената от мен Държавна агенция „Национална сигурност”; неколкократно изразеното недоверие към мен като председател на ДАНС; не оправдаване на очакванията ви по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно следва да върши агенцията, съгласно действащия в момента Закон за ДАНС”.

Оставката на Йовчев дойде след като стана ясно, че СРС-та по скандала „Тановгейт“ са изтекли от службите. До този момент обаче все още няма категорично становище, че „течът“ е по вина на ДАНС. Едно от спряганите имена за овакантения пост в ДАНС бе това на главния секретар на МВР Калин Георгиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 5089 |26.02.2011 М. Димитров: Кабинетът зави наляво . 4| 5353 |23.02.2011 Константин Казаков оглавява ДАНС до издаването на указ . 13| 6765 |09.02.2011 Красимир Велчев оглави ПГ на ГЕРБ . 10| 5119 |05.02.2011 Кабинетът предвижда повече пари за социални помощи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads