Реклама / Ads
78| 5320 |18.09.2012 НОВИНИ

Кабинетът прогнозира по-високи доходи и по-ниска безработица

.
Правителството излезе с нова прогноза за по-високи доходи и по-ниска безработица. Този път тя е базирана на математически модел-симулация, който показва, че до 2015-та година доходите могат да се повишат значително, а безработицата да падне, ако обаче бъдат усвоени 100 процента от парите от ЕС.
 

Моделът беше представен от министъра за еврофондовете Томислав Дончев, предаде БНР.

Средната работна заплата към края на 2015 г. би била с 34,6% по-висока, а заетостта ще нарасне с 4,8 на сто, ако се усвоят напълно в икономиката полагащите се на България 6,9 млрд. евро по политиката на сближаване на Европейския съюз.

Това твърди симулацията на математическя модел SIBILA, изготвен по поръчка на правителството. Това обаче е само хипотетично предположение, тъй като досега реално Брюксел е одобрил и възстановил 20 на сто от похарчените пари, въпреки че са планирани проекти по оперативните програми за 90% от общата сума, стана ясно от Томислав Дончев:

"Трудно ми е да кажа с какъв точно ефект трябва да го мерим. При всички случаи той е по.нисък от обема договорено и по висок от обем платено. Най-пълен и окончателен вариант, сметките ще можем да ги затворим накрая към 2015 г., когато е ясно колко точно сме платили", заяви Дончев.

Не става ясно и с колко би се намалила разликата между средната покупателна способност на един българин и един западноевропеец, обясни Ралица Ганева от Софийския университет - ръководител на екипа икономисти, изготвил изчислителния модел. "Трудно е да се каже, защото трябва да прогнозираме какво ще се случи навън. При всички случаи обаче ефекта е положителен поради факта, че структурните инструменти повлияват за подобряване икономическата среда и конкурентноспособността на българската икономика в краткосрочен и дългосрочен план", посочи тя.

Правителството ще използва прогнозния модел за ефекта върху българската икономика и в преговорите през декември за запазване на парите за сближаване в бюджета на Европейския съюз до 2020 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 6092 |16.09.2012 Пенсионерите да издържат още малко. По-високи пенсии след април . 80| 5942 |21.08.2012 С 25% по-високи заплати в МВР? Заслужете си ги първо . 60| 5566 |16.08.2012 Кабинетът Борисов-патриотичен, не дава да се пипа историческото минало . 79| 6817 |27.07.2012 Ив. Костов: България е беззащитна; виновен е кабинетът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads