Реклама / Ads
24| 4646 |06.11.2010 НОВИНИ

Кабинетът ще търси облигационен заем

.
Много скоро финансовото министерство ще поиска един или два външни облигационни заема.
 
Такава прогноза направи по Дарик икономистът и председател на Гражданско сдружение ГЛАС проф. Димитър Иванов. Той обаче смята, че външното финансиране на капиталовите пазари ще излезе много по-скъпо на страната ни, отколкото заем от МВФ.

По думите му, България е в уникална, историческа, икономическа, социална и финансова криза, към която вече се добавяла и хуманитарната криза, тази на обедняването.

Според проф. Иванов правителството се нуждае от сериозна антикризисна програма, каквато все още няма.


"Фирмите са в разкрачено положение. Държавата не плаща дълга към тях, а пък те са застинали в огромен дълг, който прехвърля един път и половина БВП. Необходимо е създаване на вътрешен пазар за дяловете на тези фирми, те трябва да си продават част от активите. Трябва програма за преструктуриране на дълговете на българските домакинства, които продължават да нарастват с опасен темп. Трябва да дадем възможност на хората, които имат първо жилище, да не го загубят. Ще се даде прозорец от страна на банките - при намалени лихви, на семействата с утежнено финансово положение да им се удължи плащането на ипотеката", коментира проф. Димитър Иванов.


Проф. Иванов каза, че нито той, нито ГЛАС смятат да участват в "това чудо "АБВ". "Не виждаме логиката да се включваме в други пирамидални тип структури, чиято програма още не сме виждали", посочи Иванов. Той припомни, че е излязъл от президентството в ранните месеци на 2007 година и е създал гражданско сдружение ГЛАС.

"Подкрепяме такива граждански инициативи, но няма да се включваме", каза той. Иванов и още двама от ГЛАС са били поканени устно от граждански организации от Стара Загора да присъстват като гости на 11-ти ноември, но той още не е решил дали ще присъства на учредяването на президентския проект.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 8356 |18.10.2010 Уволнената земедeлка Калина търси помощ от синдикатите . 3| 4904 |18.10.2010 Кабинетът вече изхарчил резерва за тази година . 0| 7141 |13.10.2010 Кабинетът каза "да" на реформата в армията . 9| 5601 |10.09.2010 Сидеров търси в ДАНС материали за Костов и Атанасов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads