Реклама / Ads
3| 5142 |22.01.2011 НОВИНИ

В. Качанов: Няма да правим избор между ЕС и Русия

.
Посланик Вячеслав Качанов
Отношенията между Беларус и ЕС не се градят за един ден и не се определят само от онова, което стана по време на президентските избори. Те са градени дълги години и не е толкова лесно да бъдат разрушени.
 

Това заяви Вячеслав Качанов, посланик на Беларус у нас, в предаването „Събота 150” на БНР. Повод за гостуването му е ситуацията след безредиците по време на президентските избори в страната и международния отзвук.

Посланикът припомни, че през 90-те години ЕС вече е предприемал санкции срещу Беларус. „По онова време икономическата ситуация у нас беше доста сложна. След разпадането на СССР Беларус се оказа в едно катастрофално положение. До тогава страната ни беше просто цех за сглобяване на огромни количества техника. Изведнъж се оказахме без ресурси и без пазари”, коментира той.

Според Качанов, през 90-те Беларус се е оказал извън зоната на внимание на ЕС и това е предопределило политиката на изолация от страна на Минск. „Сега Евросъюзът установи, че на границата до него има една съвременна държава, която е доста развита. Българите, които се връщат от Беларус са доста учудени от това, което виждат там”, изтъкна дипломатът.

Той определи геополитическото положение на страната си като „доста парадоксално”: „Беларус е европейска държава с уникално положение между Русия и ЕС. Ние обаче нямаме намерение да правим някакъв избор. Стремим се към бинарност във външните отношения, т.е. да сътрудничим равностойно с тях. В тази дилема хората у нас се делят 50/50 – едните клонят към Москва, другите към Брюксел”.

За безредиците в изборната нощ гостът каза: „Не става въпрос за разгонване на протести, а за справяне с масови безредици. Нито една европейска държава не би търпяла подобно нещо. Искам да припомня, че силите на реда се намесиха едва тогава когато започна щурма на централната избирателна комисия. Ето защо за нас е неразбираема позицията на ЕС, в това число и България, от която излиза, че полицията в Беларус е разпръснала един мирен протест. Извинете, но демокрацията завършва там, където започва откровеното насилие”, коментира посланик Вячеслав Качанов.

Според него, представителите на опозицията в Минск са разчитали именно на един силов сценарии.

„Всички социологически изследвания, на всякакви агенции и организации, в крайна сметка признаха победата на президента Лукашенко. В екзит-пола по време на изборите участваха всякакви агенции, не само беларуски. Самата предизборна кампания също бе съвсем свободна и демократична, това бе потвърдено и от международните наблюдатели, които Беларус покани доста преди старта на кампанията”, допълни Качанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 11302 |20.01.2011 Борисов: Ако искате нови избори – кажете го . 3| 4904 |18.01.2011 Ил. Иванова: Изборите дадоха старт на СРС-кампанията . 116| 5489 |17.01.2011 Румен Петков иска предсрочни избори . 16| 4988 |13.01.2011 ДПС пред драматичен избор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads