Реклама / Ads
11| 6933 |30.09.2009 НОВИНИ

Кадър на ДПС „взриви” Сметната палата и Парламента

.
Менда Стоянова
Скандал с достоверността и коректността на всички доклади и отчети заверени от Сметната палата избухна днес с пълна сила в парламента. Опасното съмнение изрази лично пред медиите шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.
 

Тя коментира, че е крайно обезпокоително, че членът на Сметната палата Ерджан Алкова е заверила без резерви преди 3 месеца доклада на Министерския съвет. Тя не е обикновен одитор, носи както професионална, така и политическа отговорност, защото е избрана за член на Сметната палата от парламента, атакува Стоянова. Шефът на бюджетната комисия обясни, че констатацията, че отчетът на МС не е верен е направена при проверка, възложена от парламента, но едва след като първоначално е заверен от Сметната палата.

Дали предишните одити на палата са верни остава под въпрос, усъмни се Стоянова. Според нея шефът на Сметната палата би могъл да накаже одиторите съгласно, но единственият законов вариант Алкова да излезе от Сметната палата, е да подаде оставката си.

Твърди се, че Алкова е вкарана във важната държавна институция от квотата на ДПС, и скандалът бил поредното доказателство, че хората на Доган са пробутали в държавната администрация много неграмотни чиновници, коментират депутати.

Шефът на Сметната палата потвърди пред медиите за допуснатите неточности при заверката на отчета на МС и обеща, че виновният одитор трябва да понесе наказание.

Станишев е отговорен за не заверения отчет на правителството, обвини лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него причината е, че в отчета си за 2008 г. Министерски съвет не е отчел изразходвани средства от Европейските фондове и Оперативна програма “Административен капацитет” и от разплащателна агенция към ДФ”Земеделие” на обща стойност 1 107 091 лв. Това е записано в становището на Сметната палата.

“Най-лошо е отхвърлянето на заверка, какъвто е случаят с отчета на правителството. Това показва, че отрицанието е толкова фундаментално, че се отказва одит, практически”, категоричен бе Иван Костов.

От ГЕРБ вече настояват немарливата одиторка да бъде отстранена, а също така трескаво се обсъжда да се промени Законът за сметната палата.

Стоянова добави, че има уверението на председателя на Сметната палата Валери Димитров, че по всички съмнителни проверки ще бъдат назначени сборни екипи с одитори от различни отделения, за да има взаимен контрол.

За утре е предвидено бюджетната комисия да обсъди проект и да възложи на Сметната палата пети одит в пътния фонд. Парламентът има право да възлага годишно до пет одита на институцията и с последното намерение лимитът за тази година се изчерпва. Frognews.bg.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4702 |25.09.2009 Недостиг на съдии в Съдебната палата . 4| 7594 |30.07.2009 Маргарита Попова плаши с "метла" некадърниците . 0| 5415 |19.05.2009 Сметната палата затяга контрола върху парите в изборите . 24| 5163 |18.02.2009 В Съдебната палата всички знаели кой прокурор "пропял" на Мургина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads