Реклама / Ads
15| 5581 |10.08.2012 НОВИНИ

Къде се дянаха парите за щетите от труса в Перник?

.
Кабинетът е отпуснал около 13.5 млн. лв. за преодоляване на щетите от земетресението от 22 май досега, съобщи пресцентърът на правителството.
 
5 милиона са отишли за ремонт или нов строеж на детски градини в Перник и Батановци, както и основно училище в Радомир.

Пернишкият кмет Росица Янакиева пък обвини ГЕРБ на пресконференция в щаба на БСП, че е отпусната едва една трета от средствата, предвидени за ремонтни дейности.

Допълнително са осигурени около 2 млн. лв. за лица или семейства, пострадали от труса в областите София и Перник, твърдят от ГЕРБ.

Други 4.3 милиона са предоставени за ремонт на държавни и общински гради в Перник, както и за жилища, собственост на граждани. За Столична община тази сума е около 1.7 млн. лв., а за Радомир – приблизително 467 000.

Внесени са голям брой неоснователни искания за възстановителна помощ, свързани с ремонтиране на жилища, които не са единствени за собствениците си, посочват от правителството.

Междуведомствената комисия е възложила допълнителни проверки на законността на сградите, определени за частично или цялостно разрушаване и за установяване на лицата и домакинствата, на които трябва да се окаже помощ най-напред.

Над 600 перничани все още живеят във фургони и палатки, след като домовете им пострадаха при силното земетресение. По думите на Росица Янакиева немалко хора ще останат на улицата заради неукрепените си жилища. Тя е подписала заповеди за пълно или частично разрушаване на 164 сгради.

Настанените в палатките и фургоните жители на Перник нямат надежда за скорошно благоустройство. Според Янакиева три училища са извън строя, две детски градини са за събаряне, много общински и частни домове са в окаяно състояние, а само една трета от средствата, необходими за ремонтни дейности, са отпуснати.

Според депутата от Коалиция за България Ангел Найденов само една трета от необходимите 9,5 млн. лева за възстановяване на щетите са отпуснати от комисията до момента. По думите му подписките, които са разгледани за причинени щети на сградния фонд са 288 от постъпили 2 700 в междуведомствената комисия, одобрени са 194 молби.

Найденов каза още, че Коалиция за България ще предложи в парламента възлагане на одит от Сметната палата на Фонда за стихийни бедствия и молба до Комисията по бюджет и финанси да преразгледа начина, по който са изразходвани средствата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5303 |23.07.2012 Чужди медии гадаят колко съучастника имал камикадзето и накъде са избягали . 7| 5800 |11.07.2012 Инкасо обирджията ще си стои в ареста; пак си трае за парите . 15| 5887 |07.07.2012 В СДС пак се захапаха, този път за парите на партията . 60| 6278 |15.06.2012 Бойко Борисов: Парите за по-високи доходи все трябва да дойдат отнякъде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads