Реклама / Ads
5| 5316 |20.05.2011 НОВИНИ

Къде стана късо съединение, та горят бушони?

.
След смените на министър, зам.-министър и висши чиновници, които направи премиерът Бойко Борисов, социолози отговарят на въпросите:
 

1.Какви знаци дава уволнението на толкова много висши чиновници?
2. Увеличава ли Симеон Дянков тежестта си в кабинета след смяната на транспортния министър Александър Цветков и ако е така, какво може да означава това за бъдещето?


Боряна Димитрова, “Алфа рисърч”: Вицето има кураж да “разбърква картите”


1. Правителството има сериозни проблеми с дефинирането на политики и с кадровите ресурси, които да ги осъществяват.
Все повече се задълбочават противоречията между популистите и модерно образованите и мислещи хора в кабинета.
Наследените от предишното правителство корупционни мрежи влизат в конфликт с нови такива, или с плахи опити за тяхното премахване.
2. Видимо тежестта на Дянков започна да се увеличава още преди уволнението на Цветков. Различен може да бъде прочитът на тази тежест. От една страна, Дянков е от малцината министри, които имат смелостта и ентусиазмада “разбъркват картите”. И премиерът умело го използва. От друга обаче, динамичното му навлизане във все нови ресори крие рискове пред икономико-финансовия интегритет, който би следвало да е основен в дейността на един вицепремиер - финансов министър.

Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг: Безпартийни министри не могат да разцепят ГЕРБ

1. Пролетното почистване в управлението на страната едва ли ще промени нещо съществено. Важна особеност на това правителство е, че то е съставено почти изцяло от безпартийни (само двама министри са членове на ГЕРБ), което дава възможност те да бъдат сменяни като бушони, без това да предизвика разцепление в партията.
2. Не само в този кабинет, но и във всички предишни финансовият министър е бил много силна фигура, дори и да не е бил вицепремиер. В случая куриозното е, че министър с по-нисък рейтинг става причина да бъде освободен друг с по-висок. Явно неговият ресор е по-значим. Както казва Бербатов в една популярна реклама: "Важно е в кой клуб играеш."
Не смятам, че е особено вероятно Борисов да се откаже от реалната власт в държавата и да се прехвърли на позиция само с представителна власт. Но дори и това да се случи, едва ли ГЕРБ ще посочи за премиер точно един от министрите с най-нисък рейтинг.

Мира Радева,МБМД: Ако напрежението е заради бюджета - лошо

1. Със сигурност има някакъв опит да се излезе от съществуващата криза. Има криза на доверие и между членовете на кабинета, напрежение, за чиито източници ние само можем да гадаем.Най-тревожнотое, че може да става дума за лоша събираемост и това да постави под съмнение целия бюджет на държавата. Според мен има напрежение между желанието на Борисов и на кабинета като цяло да се харесват на всички и съответно да спечелят изборите наесен и реалните възможности на бюджета, такива, каквито се очертават при лошата събираемост и растящия сив сектор в икономиката.
2. Дянков винаги е бил силна фигура в този кабинет. Но не съм склонна да разсъждавам в посока - Дянков премиер, Борисов - президент в анализа на "пролетната сеч", защото политиката на кабинета ми изглежда все по-непредвидима. Според мен няма достатъчно прозрачност и не е ясно едно действие от какво е продиктувано.

Васил Тончев,“Сова-Харис”: Демонстрация на твърда линия

1. Според мен този акт е чисто политически и цели както да затегне контрола от страна на премиера вътре в институциите и в структурите на ГЕРБ, така и да покаже на избирателите, че обещаната твърда линия по отношение на кадрите ще бъде спазвана и до края на мандата.
2. Според мен уволнението на Александър Цветков няма отношение към тежестта на финансовия министър в кабинета. Други са факторите, които ще определят мястото му и политическата му тежест.
Те са в областта на изпълнението на бюджета и стимулите в икономиката.

Цветозар Томов, “Скала”: Имитация на промяна

1. Имитация за намерения за промяна в политиката на един провалящ се кабинет, губещ доверие и в страната, и извън нея.
2. Едва ли. И без това той е ключов политик в това правителство и ще си отиде заедно с него, не по-рано.

Живко Георгиев,“Галъп”: Ще последват още смени

1. Рано е да се каже. Но със сигурност ще има и други смени в кабинета до изборите. Бих си запазил крайния коментар, след като чуя някакво членоразделно обяснение от самите управници. То ще бъде индикатор от самите причини. Иначе заради несправяне със задълженията си като министри биха могли да си отидат много други и далече по-отдавна.
2. Дянков винаги е бил една от силните фигури в правителството. Но се съмнявам, че той е единственият двигател на тези промени. Има една по-силна фигура от него с решаващ глас.

Юрий Асланов,“Афис”: Дянков в сянка

Според мен Дянков е истинският премиер. Той ръководи правителството, а Бойко Борисов го украсява по телевизията. Но не мисля, че вариантът Дянков - премиер, е реалистичен, защото всички са наясно, включително и самият той, че правителство, което официално се оглавява от него, не би просъществувало дълго. Дянков е един от най-необичаните политици в момента и да му се даде формална власт, означава край на правителството. Мисля, че го устройва той да го ръководи неформално, както в момента.При вариант Борисов - президент, ще има друг премиер, но той също ще бъде украшение на Дянков. Според мен той ще продължи да управлява в сянка. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5885 |19.05.2011 Ив. Московски, най-младият в кабинета: Ал. Цветков остана неразпознаваем за ЕК . 31| 5304 |16.05.2011 В. Сидеров: Стана ли президент, всички ще си плащат сметките . 30| 5772 |29.04.2011 Борисов: Ще уволнявам полицаи, жертва няма да стана . 13| 5876 |19.04.2011 Ц. Цачева: Стана веселба около имената на кандидат-президентите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads