Реклама / Ads
8| 4615 |24.02.2016 НОВИНИ

Кадиев: Необходимо е ново международно разследване за КТБ

.
Георги Кадиев
Един от малкото депутати, които видяха доклада на „Аликс партнърс“ за КТБ в секретната секция на Народното събрание вчера, беше независимият Георги Кадиев.
 
По БНР той каза, че е имал много кратко време, за да прочете в детайли доклада, но това, което е видял, не дава отговор на въпроса кои политици са замесени в източването на Корпоративна търговска банка:Вътре са описани всички кредити, които са раздавани от КТБ и препоръки как да бъдат възстановени част от сумите. Истинската, ценна част на този доклад е именно в препоръките, но бих казал, че голяма част от тях можехме и ние да си ги напишем.Заданието, което е дадено на „Аликс партнърс“ е грешно, смята Кадиев. Според него е важно да се види какъв е договорът. Депутатът смята, че им е дадена умишлено задача да не преследват парите докрай и да не могат да се разкрият истинските виновници.

 

Смисълът на този доклад е загубен, каза Георги Кадиев и допълни, че Министерството на финансите трябва да понесе отговорност за това. Той призова министерството да разсекрети договора с „Аликс партнърс“.

 

Докладът отдавна е прочетен от определени хора, със сигурност в МФ, отдавна е видяно, че в него няма нищо застрашаващо една или друга политическа сила. Тогава защо да не го разсекретим, коментира Кадиев.

 

Според него е необходимо ново международно разследване за източването на КТБ:

Това не дава отговор за ролята на нито един политик, това не дава отговор за нито едно друго лице, било от някаква държавна институция, съдия, прокурор, ДАНС. Това не показва кои са офшорните фирми, които стоят зад кредитополучателите и не показва собствениците на тези офшорни фирми. „Аликс партнърс“ в други държави са стигали дотам, докъдето една държавна институция не може да стигне и затова ги наемаме.

 

Това беше смисълът, те да разкрият до последната подробност кои са истинските получатели на парите, каза още Георги Кадиев.

 

Към 23-ти септември, когато "Аликс партнърс" е предала доклада си, е можело да се съберат около 20 % от парите на КТБ. До момента, обаче е изгубено много време и вероятно възстановените вземания ще бъдат в пъти по-малко, прогнозира Кадиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4563 |23.02.2016 Отново затвориха ГКПП-Кулата . 22| 5420 |21.02.2016 Кадиев: Изборът на Цветанов е предателство на опозицията . 13| 4278 |15.02.2016 Йончева: Бежанският поток идва отново, България е уязвима . 1| 5238 |14.02.2016 Срути се сграда – паметник на културата в центъра на Велико Търново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads