Реклама / Ads
7| 5193 |02.04.2014 НОВИНИ

Кадиев: Не сме решили проблема с бързите кредити

.
Депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев Източник: Булфото
Нужно ни е ново парламентарно мнозинство - не толкова политическо, колкото на хора, които са се сблъскали с проблема при отпускането на кредити и са решили да се обединят помежду си, за да може той да започне да бъде решаван.
 

Това каза социалистът Георги Кадиев в сутрешния блок на бТВ. Няма начин за връщане назад по процедурата за промени в закона за кредитите. Предложението вече е прието на второ четене и ако го върнем за обсъждане още веднъж, бихме създали изключително лош правен прецедент, смята Кадиев.

В момента човек може да вземе бърз кредит само с лична карта – попълвате онлайн форма на сайта на дадената компания, те ви проверяват в кредитния регистър и до десет минути парите може да са във вашата сметка. Проблемът би се получил при последващата лихва върху кредита и възможността кредитодателят да злоупотреби с нейното ниво. Тук вече е ролята на държавата и отговорните институции да не допуснат такива неща да се случат.

Не считам, че с промяната в закона сме решили проблема с бързите кредити - ще изчакаме известен период, за да видим как ще бъде приложена промяната и ако трябва, впоследствие ще прецизираме или променим отново закона, отбеляза Георги Кадиев.

Никога не сме крили своите опасения относно промените в закона за кредитите, каза Ина Илиева, представител на фирма за бързи кредити. Ограничението в лихвените проценти е мярка, която трябва да се обмисли от всички социални и икономически аспекти.

Според различни изследвания един от възможните ефекти при регулиране на лихвите по кредитите е, че те ще се отпускат доста по-внимателно и доста по-трудно, особено на хора, които са определени като рискови, посочи Илиева. Отговорните кредитори не се възползват от евентуалната слабост или трудностите на своите клиенти, допълни тя.

Процентът на т. нар. лоши кредити за нашата фирма е около 17%, а не 30%, колкото се твърди, че е средният за страната, добави Илиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6251 |27.03.2014 Кадиев: Ако ДПС преяждат с власт, да ги сложим на диета . 8| 5474 |24.03.2014 Кадиев: Български вариант на Сноудън се подвизава в службите ни . 64| 8078 |16.03.2014 Кадиев: Никога срещу Русия и никога срещу ЕС . 14| 5022 |12.03.2014 Буруджиева: Има два големи проблема във финансирането на медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads