Реклама / Ads
1| 5500 |27.08.2015 НОВИНИ

Кадиев: Законът за офшорките е безсмислен

.
Георги Кадиев
Офшорни компании отново да могат да притежават медии, банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове и компании, работещи в още над 20 области предлага Министерството на финансите с промени в Закон за офшорките, изготвен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски по време на кабинета "Орешарски".
 
10 процента от капитала на банките, медиите, застрахователните и пенсионните дружества, публичните компании, футболните отбори, социологическите агенции и др. да могат да бъдат притежавани от дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. С тях се разрешава още офшорни фирми да участват в търговско дружество с държавно и общинско участие, в публично-частни партньорства и да получават клас за инвеститор.

Проектът предлага едно отстъпление - от 1 януари 2016 година информацията кои са действителните собственици на офшорки няма да е публична, а ще е на разположение само на НАП, ДАНС, регулаторните и контролни органи.

Законът "Пеевски-Цонев" беше приет преди почти две години.

Вчера стана ясно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално притежава половината от акциите на „Балканска медийна компания" ЕАД, едноличен собственик на която досега беше майка му - Ирена Кръстева.
Документите за промяната бяха внесени на 24 август 2015 г. Вчера те бяха официално вписани в Търговския регистър.

Законът беше безсмислен в самото си начало и си остана безсмислен. Такъв закон няма в нито една друга европейска държава. Аз така и не разбрах смисъла за неговото създаване, тъй като беше ясно, че няма да работи от самото начало - коментира в ефира на БНР Георги Кадиев от БСП-Лява България.

Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане, като срокът за коментари е до 7 септември.

Офшорните компании се правят по две причини. Едната е чисто данъчна и много компании в света ползват офшорни регистрации или офшорни собственици и в това няма нищо лошо, това е начин да си подредите данъчните дела.

Лошото е във втората част - когато там се извършва пране на пари и влизат средства, които не е ясно откъде идват, коментира Кадиев.

И този закон не би трябвало да наказва някой, че данъчно си подрежда нещата, целта на закона беше да осветли собствениците, а не да ги накара да си плащат данъците си, те пак ще си плащат данъците, но това не стана, допълни той.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5644 |04.08.2015 Ник. Марков: Законът за НСО-закон за военна хунта . 8| 5575 |31.07.2015 Кадиев: Моделът #Кой се възроди, правителството вече е ГЕРБ-ДПС . 0| 4771 |15.07.2015 Кадиев: Новият шеф на БНБ е изключителен професионалист . 0| 5396 |06.07.2015 Кадиев: Гърция натри носовете на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads