Реклама / Ads
0| 4911 |20.12.2018 НОВИНИ

Д. Кадик от ”Фридрих Науман”: България днес е с едно циментирано статукво

.
Даниел Кадик
”Когато дойдох тук преди 6 години, попаднах на протестите, които току що бяха започнали, за високите цени на тока, и аз си помислих, че съм дошъл в страна, който най-вероятно ще преобърне статуквото. Особено като имаме предвид протестите след това – срещу правителството на Орешарски.
 

Но, за съжаление, виждам България днес по-безнадежна, отколкото я видях преди 6 години – с едно циментирано статукво, а също и с правителство и администрация, които няма да се променят особено" Това казва пред Блумбърг ТВ България Даниел Кадик, ръководител на представителството на германската либерална фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа.

 

Според Кадик премиерът Бойко Борисов е изиграл положителна роля с поставянето на приоритета "Западни Балкани". В същото време обаче вътрешните проблеми в държавите от региона остават и "този опит за пред Европа да се изгради една фалшива фасада не променя нищо".

 

Даниел Кадик смята, че обсъжданата възможност за размяна на територии между Сърбия и Косово като вариант да се реши спорът между двете държави изобщо не е добра идея.

 

"Не смятам, че размяна на територии би разрешила нещо по добър начин. Това няма да е първият път, в който се играе с етническите групи на Западните Балкани и се преначертават границите", смята анализаторът.

 

"Етнически чистите страни не са решението и са точно обратното на това, което създава Западните Балкани. Те са една много сложна смесица от етнически групи, култури и много сложно минало и ако се опитате да ги разделите, като формирате етнически чисти региони, това ще доведе до негодувание и вместо хората да живеят мирно помежду си ще започне разделение", каза Кадик.

 

По думите му, ако това се случи, има опасност от силно разделение на Западните Балкани и възпламеняване на етническите напрежения.

 

Според шефа във "Фридрих Науман" балканските страни трябва да се насочат към регионализация, а не към национализация.

 

"Дългосрочното решение е бъдеща европейска интеграция на Западните Балкани, за да може етническите групи да живеят мирно, както е било преди Югославия, социалистите и опитите за разделяне на региона", смята той.

Кадик коментира и ситуацията в Македония. "След като ВМРО-ДПМНЕ си тръгнаха, аз бях силно оптимистичен, защото г-н Груевски беше изградил един автократичен режим. Сега съм силно оптимистичен, че Македония се опитва да навакса изгубеното през изминалите години време от момента, в който Груевски правеше всякакви инициативи да вбеси Гърция – името на летището, името на магистралата, новата парична единица, промените в центъра на Скопие. Всичко това целеше да подхрани македонския национализъм. Той се възобнови и това подклаждаше омразата на Гърция. Той (Груевски, б. р.) не искаше интеграция за Македония, защото това би значело да се отворят документите и да се види за каква огромна корупция става дума", смята Кадик.

 

Според Кадик основните геополитически играчи на Балканите не са само САЩ, ЕС и Русия. "От няколко години виждаме една скрита война на Балканите и тя не е само между САЩ и Русия, а между САЩ, Русия и Китай, които са много активни в Западните Балкани. Китай играе изключително важна роля с безусловните кредити, с инвестициите в инфраструктура. Това е една асиметрична война. От Изток имаме едни безусловни пари, утвърждаващи определени режими, които нямат интерес към реформи. От другата страна, имаме западната страна с всичките поставени условия. За съжаление, виждам, че по-силна е източната страна", смята Даниел Кадик.





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12599 |11.10.2017 Даниел Кадик: Борисов не е приятел на Меркел, обича да се снима с нея . 10| 12677 |05.05.2017 Даниел Кадик: Има тясна връзка между Борисов и Пеевски в новото правителство . 0| 5611 |13.03.2017 Даниел Кадик: Борисов няма политики, не направи и реформи . 21| 4958 |16.04.2015 Кадик: В ЕС България има домашни за довършване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads