Реклама / Ads
1| 4719 |06.07.2007 НОВИНИ

Кадри бягат на тълпи от Източна към Западна Европа

.
Квалифицираните работници напускат Източна Европа на тълпи, пише американският вестник "Интернешънъл хералд трибюн" по повод масовата емиграция от региона към западната част на континента. Осем източноевропейски страни се присъединиха към Европейския съюз преди три години. Оттогава инженери и архитекти, медицински сестри и компютърни специалисти напускат на тълпи, в търсене на по-до
 
Авторът Джуди Демпси отбелязва, че в резултат недостигът на работна ръка е станал толкова остър в няколко източноевропейски държави, особено в Полша, че в опит да запълнят дупките те издават специални разрешителни за работа на граждани на Украйна, Беларус, Узбекистан и Таджикистан.

Миналия месец служители на полското министерство на труда и социалната политика дори са посетили Индия и Китай, за да набират млади квалифицирани служители.

Те са предприели тези пътувания след нееднократни оплаквания до правителството от компании в областта на електрониката, технологиите и строителството, че не могат да намерят достатъчно персонал, дава пример базираният във Виена институт, съобщава БТА.

Недостигът на работна ръка засяга и една от най-новите страни членки на Европейския съюз - Румъния, която се присъедини през януари, отбелязва се в доклада.

Експертите обръщат внимание, че проблемът се е засилил, след като няколко от старите членки на ЕС, включително Великобритания, Ирландия и някои скандинавски държави, са премахнали ограниченията си за гражданите на новите страни веднага след присъединяването им през май 2004 г.

Смята се, че в тези западни държави сега работят 800 хиляди поляци и десетки хиляди граждани на Литва, Латвия и Естония, посочва се в доклада.

Експертите се спират и на изразените от правителствата в Източна Европа безпокойства, че е възможно липсата на квалифицирани работници да забави чуждестранните инвестиции, които спомагат за високия икономически растеж в региона.

Растежът е стимулирал потреблението и финансовите услуги, а те на свой ред са дали тласък на строителството и търсенето на жилища. Строителният сектор в Полша и балтийските републики обаче не е в състояние да отговори на търсенето, защото има прекалено малко работници, обяснява Леон Подкаминер, полски икономист от института.

В доклада се отбелязва и че недостигът на работна ръка - и ниско, и високо квалифицирана, не може да бъде компенсиран от безработните.

Същевременно повечето правителства в региона не искат да увеличават заплатите поради опасения, че местните компании ще загубят предимствата си в конкуренцията със западноевропейските, пише в доклада. Друг фактор е желанието им да оставят инфлацията под контрол.

Експертите отбелязват все пак, че полският строителен сектор например започва да увеличава възнагражденията, в отчаян опит да привлече или задържи работниците си. "ФН"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5217 |06.07.2007 Австрийският "Дер Щандарт": Станишев и Сакскобургготски имат своите кандидати за министри . 0| 5267 |05.07.2007 Турски работодатил експлоатира работниците си, ДПС пак се сети за „възродителния процес” . 0| 5679 |05.07.2007 Турски работодател експлоатира работниците си, ДПС пак се сети за „възродителния процес” . 3| 4966 |05.07.2007 Страх тресе съдиите за Странджа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads