Реклама / Ads
13| 5398 |30.05.2014 НОВИНИ

Кафе Доган-Местан определи ДПС-позицията в Деня X

.
Денят Х за кабинета "Орешарски", за който от изборите насам говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, едва ли ще е днес. До вечерта във вторник прогнозите и аритметиката показваха, че кабинетът най-вероятно ще оцелее. След вчерашното заседание на кабинета енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че няма никакви притеснения, но уточни, че бъдещето на кабинета ще се реши от политическите лидери.
 

Вицепремиерът Цветлин Йовчев обаче смята, че колко ще бъде дълъг мандатът и животът на това правителство, ще се реши в парламента. Днес Народното събрание трябва да гласува четвъртия вот на недоверие срещу властта, поискан от ГЕРБ за провал в енергийната политика. За да е успешен вотът, първо парламентът трябва да събере кворум. След това опозицията трябва да събере поне 121 гласа срещу правителството. ГЕРБ разполагат с 93 депутати. Трима от независимите - двамата от "България без цензура" Румен Йончев и Светлин Танчев, както и последният изгонен ГЕРБ-ер Даниел Георгиев, също ще дадат вот "за" сваляне на правителството. Не е ясно дали напусналия партията на Бойко Борисов Красимир Стефанов ще дойде в парламента, за да осигури 97-ия глас срещу властта - в последните седмици той отсъства, а официалното обяснение от ББЦ е здравословен проблем. От формацията на Николай Бареков очакват и да се включат в разговорите на БСП и ДПС за това дали политическата обстановка ще се успокоява с ремонт на правителството и програмата му, или все пак ще се върви към предсрочен вот.

"Едва ли кабинетът ще падне днес", прогнозира високопоставен опозиционер. В среди, близки до ГЕРБ, обаче вчера очакваха "големи новини", но без да издават конкретика. Една от версиите бе, че ГЕРБ може да напуснат отново парламента и да тръгнат на протести. От два дни се възобновиха и протестните шествия от Министерския съвет до Народното събрание, започнали преди година. В тях вече участват открито политици от партията на Борисов. В парламентарните кулоари плъзна слух, че депутати от БСП може и да не подкрепят правителството, но без да се цитират конкретни "заподозрени". За да е успешен вотът на недоверие обаче трябват още 25 гласа. "Атака" потенциално могат да произведат изненада, ако гласуват с опозицията, но според депутати това е "твърде малко вероятно".
"Националистите нямат интерес правителството да падне, най-малкото заради слабия си резултат на евровота", анализираха парламентаристи. Окончателната позиция ще е ясна днес. ДПС ще подкрепи правителството при вота и не е оттеглило подкрепата си за премиера Пламен Орешарски, стана ясно и от думите на Лютви Местан. БСП и ДПС по списък имат общо 120 депутати. И лидерът на БСП Сергей Станишев, и Местан отрекоха вчера да са имали среща. "Предполагам, че много скоро ще се видим с г-н Станишев", каза Местан. Очаква се в БСП анализът на резултатите от евровота да започне днес, но само на ниво изборен щаб, пише "Труд".

Станишев смята, че първо трябва да има анализ, а после - разговори. Ръководството на ДПС и парламентарната група ще се съберат идния понеделник или вторник. Предстои анализът на вота по региони, защото макар и да е единствена партия с повишен изборен резултат, има региони, в които ДПС е загубило гласове - например в град Кърджали, обясниха партийци. Вероятно ще се обсъждат и опциите за ремонт на кабинета. Местан обяви, че е пил кафе с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но отказа да разкрие нещо от разговора. И добави, че тези срещи са регулярни.

От думи на Станишев стана ясно, че лидерът на ДПС се е виждал и с президента Росен Плевнелиев, който водел неофициални консултации за резултата от вота. “Колкото и да не ми е приятно - отварям вратата към всички, включително към БСП, незабавни предсрочни избори и след това както ни подреди народът. Дори и загубили БСП са втора политическа сила и зад тях стоят избиратели.” Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера. Но постави условие - първо оставка и нови избори и “съм готов да разговарям с БСП и ДПС”. Той каза, че не е водил разговори с ДПС, нито с Плевнелиев, с изключение на телефонен разговор след евровота. “За да има консултации при държавния глава, трябва да има оставка на правителството”, каза Борисов. Заместничката му Цецка Цачева пред БТВ отговори уклончиво дали ГЕРБ биха участвали в разговори с “България без цензура”: “Българските избиратели са тези, които не ги изключват. Те безспорно са субект на политическата карта, имат вече двама евродепутати. Но те извървяха пътя от дясното в лявото”, каза Цачева.

В парламента Сергей Станишев не даде еднозначен отговор дали ще замине за Брюксел. “Нали имам няколко часа?”, попита соцлидерът. Причината е, че по закон ЦИК трябва да обяви имената на 17-те избрани български евродепутати днес. Дори и лидерът на БСП да бъде обявен за избран, в Изборния кодекс няма срок, в който да е задължен да каже дали ще става евродепутат и докога има право да се откаже от мандата, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Ако кандидат се оттегли, комисията трябва да вземе решение за избор на следващия в листата. В случая с БСП това е Петър Курумбашев. Преди изборната кампания Станишев бе казал, че няма да ходи в Брюксел. Новият Европарламент ще се конституира на 1 юли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5504 |16.05.2014 От БСП успокоиха - няма да пипнат кафеварката на Борисов . 4| 5698 |03.05.2014 Братът на патриарха: Дядо Неофит само работи, прилича на птичка в кафез . 1| 5533 |30.04.2014 Кръстиха "Толерантност" кафенето на Бойко и Местан . 18| 4994 |05.04.2014 Н.Нейнски: Трябва ни истински дебат, а не кафета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads