Реклама / Ads
18| 8940 |19.06.2019 НОВИНИ

Как Ахмед Доган се оказа повелителят на студения резерв, показва видео на АКФ

.
Ахмед Доган
Историята, която ще ви разкажем сега е за това, как в страна-член на Европейския съюз съществува предприятие, което колкото повече не работи, толкова по-голяма печалба носи на притежателите си. Това показва видео /виж долу/, разпространено от ”Антикорупционен фонд”.
 

Нещо като приказната „златна кокошка“, ощастливила с десетки милиони семейството на бившия министър от правителството „Орешарски“ Данаил Папазов и техния известен съдружник- почетния председател на Движението за права и свободи д-р Ахмед Доган.

 

На широко рекламирано ПР-събитие тези дни предприемчивите бизнесмени съобщиха тържествено, че скоро ще обединят усилията си за модернизиране на Пристанище „ТЕЦ-Езерово“ с базиран в Лондон фонд, чието име обаче не пожелаха да назоват? За целта, само пет дни преди това Доган регистрира и дъщерно на „ТЕЦ Варна" дружеството -"Пристанище ТЕЦ Езерово".






ТЕЦ Варна, втората по големина топлоелектрическа централа в България се появява на бял свят в далечната 1964 година. И както можем да прочетем и днес, тя е била рожба на „Българо-съветската дружба!!!“. А как става рожба на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, ще научите след малко……

 

В ново време, през 2006 година, ТЕЦ-ът е приватизиран и придобит от чешката енергийна компания ЧЕЗ срещу 206 милиона евро. Но, произвежданият от централата ток се оказва прекалено скъп, ТЕЦ-ът започва да трупа загуби и 01. Януари 2015 г. централата спира работа. Преди това да се случи, чехите искат да преработят инсталациите за работа на природен газ, вместо на въглища, но държавата отказва?

 

Странно, защото само няколко години по-късно, монополистът „Булгаргаз“ бързо и охотно разрешава същото на новите собственици на ТЕЦ Варна - варненската фирмичка „Сигда“, без никакъв опит в сектора, собственост на фамилията на бившия транспортен министър и бивш шеф на Пристанище Варна- Данаил Папазов. 






Само за три месеца, „Сигда“ получава от Изпълнителната агенция по околната среда, комплексно разрешително за работа на природен газ, както и договор с Булгаргаз за доставки за ТЕЦ-а?  Значи, за чешкия гигант-отказ,   а за скромната варненска „Сигда“- светкавично съдействие?  През цялото това време бъдещият собственик г-н Ахмед Доган тихо си почива на крайморските сараи в Росенец, южно от Бургас, а никой не подозира, че скоро ще излезе на сцената.


В края на 2017 година, „Сигда“ купува от ЧЕЗ ТЕЦ-а за 48,5 милиона евро. Само десет дни след сделката- на 31 декември 2017 година, чрез счетоводни преоценки на активи, фирмата отчита нетна печалба от над 60 милиона лева за годината, макар и да не е работила нито един час?  На практика Данаил Папазов и фамилия си разпределят дивиденти от 30 милиона лева, платени с наследения от времето на ЧЕЗ кеш от над 40 милиона лева! Звучи невероятно, но новите собственици успяват да платят част от покупката си, реално с парите на продавача ЧЕЗ! Следващият ход на Папазов е да оповести, че ще модернизира ТЕЦ Варна за работа на газ, и ще търси достъп до разпределението на т.нар. „студен резерв“.






А какво представлява самият студен резерв? Това са енергийни мощности, които стоят в готовност за активиране при нужда. Например, в студените зимни дни. В сметките на всички български потребители се начисляват суми за обезпечаване именно на този резерв, а когато той се активира, се плаща още повече - цената тук не подлежи на "регулиране"! По този начин държавата се разплаща с фирмите, които е избрала за целта.  Пътят на Папазов и сие, към целта „студен резерв“, е кратък но успешен. За по-малко от четири месеца, държавните институции услужливо издават всички документи и разрешителни. В резултат,  напълно неработещата ТЕЦ-Варна, печели милиони: През април 2018 – 2,8 милиона лева, а през юли същата година- още 24,9 милиона!

Как се стига до тази ситуация?

 

1.Без изобщо да работи, и без каквато и да било модернизация на инсталациите,  на 29 март 2018 година, ТЕЦ-ът вече е придобил комплексното разрешително!!!

 

2.Булгаргаз е гарантирал доставките на природен газ!

 

3.В допълнение, изненадващо и необяснимо, държавната ТЕЦ Марица Изток 2,  сама се отказва от вече спечелен търг за предоставяне на студен резерв и на нейно място скоростно е избран именно ТЕЦ Варна? По това време член на борда на държавния ТЕЦ е Илко Желязков, елитен кадър на ДПС. Впрочем, бившият шеф на ТЕЦ Марица Изток-2, Георги Христозов, тогава изведнъж се оказва в борда на  ТЕЦ Варна?

 

4.Тази операция, е предшествана от едно кадрово разместване: Още през февруари 2018 без ясен мотив е сменено цялото ръководство на ЕСО- Електроенергийния системен оператор.  А именно  ръководството разпределя студения резерв!! И тогава ЕСО обявява търг за рекордните 570 МВт мощности, необходими като студен резерв за летния сезон на 2018!






И ето, стигаме до денят, в който на светло излиза самият г-н Ахмед Доган!!!  На 7 август 2018 година той придобива 70% от дялове на „Сигда“, заплащайки неизвестно колко? И започва да печели от една неработеща централа! До ден днешен, няма данни, че институциите  в европейска България са се заинтересували  от цената на сделката, от начините на финансиране и от това, дали са платени данъците по веригата.  Защото, съгласете се, няма как да придобиеш такъв мажоритарен дял и успоредно- активи за десетки милиони, а пък това ново богатство, да не бъде обложено данъци?

 

Като подарък за добре свършената работа, ТЕЦ-Варна си купува и дружеството „Делта Епсилон“, което пък е досегашният собственик на прочутите Боянски сараи - дългогодишна резиденция на почетния председател на ДПС!


Антикорупционния фонд поставя следните въпроси:

-Как е гарантирана енергийната сигурност на страната, като съществена част от националната сигурност, при едно очевидно неработещо предприятие?

-Дали фамилия Папазови са били подставени лица на Доган, преди той да излезе на светло?






-Как ЕСО- Електроенергийния системен оператор, КЕВР - Комисията за енергийно и водно регулиране, и Министерството на енергетиката допускат неработещо предприятие да получи толкова милиони за студен резерв?

 

-Въпрос към Националната агенция по приходите: Какъв е произходът на средствата, и декларирани и платени ли са данъци върху тях, с които Ахмед Доган успява да придобие дялове или контрол върху три дружества?

 

Това разследване на Антикорупционният фонд продължава и призоваваме медиите също да обърнат нужното внимание!




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4624 |10.06.2019 Ал. Йорданов: Сериалът ”Чернобил” показа, че такива централи не са добре за живота на хората . 9| 6332 |08.06.2019 Терористът от Пловдив се оказа ученик с психични проблеми, сигнализирали близките му . 8| 7464 |06.06.2019 Иван Бакалов: Канал 3 показа, че журналистите им могат да са помияри на каишка . 4| 4027 |04.06.2019 Мира Радева: Борисов показа, че Цветанов и той не са две лица на една и съща монета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads