Реклама / Ads
1| 8861 |24.04.2008 НОВИНИ

Как бабите ни боядисвали красиви и здрави яйца?

.
На Велики четвъртък във всеки християнски дом се боядисват великденските яйца. Няколко старовремски, но простички начини гарантират да имате "яки бораци".
 

Четвъртият ден от Страстната седмица - Велики четвъртък - е възпоминание за Тайната вечеря. На тази вечеря Христос завещал на учениците си любов към всички хора и им казал, че един от тях ще го предаде. Апостолите попитали кой ще направи това. Юда също запитал, но Христос му отговорил толкова кротко, та другите не разбрали, че той е предателят. След вечерята Христос отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя.

На велики четвъртък според християнската традиция свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве. На службата се четат дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания.

На Велики четвъртък се боядисват яйцата за Великден. За да бъдат те здрави и пъстри, бабите ни са следвали няколко правила:

1. На дъното на тенджерата, в която ще варите яйцата, сложете памучно парче, за да не се пукат.

2. Не ги варете на силен огън.

3. В боите сипете по 1-2 с.л. оцет, за да хванат по-добре. Това се прави в случаите, когато яйцето се топи в купичка или бурканче с боя.

4. Първото яйце трябва задължително трябва да е червено. В някои краища на страната се счупва на Великден, нарязва се и всички от къщата трябва да хапнат от него. В други, това яйце се оставя, и по него следващата година се гадае, какво ще се случи в този дом, или се закопава в земята там, където минават хора.

Бабите разказват, че в четирите ъгъла на двора или нивата се закопават червени яйца, за да се предпазят стопаните от градушка. 

Ако се изтървали днешния ден за боядисване на яйцата, можете да наваксате и в събота, ден преди самия празник. velikden1.jpg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4838 |24.04.2008 Ведомството на Етем - това ще е наименование на министерство . 28| 5070 |23.04.2008 Първанов пред студенти: Престъпните босове в затвора! . 3| 5123 |23.04.2008 Арестуваха двама за незаконни залагания по интернет . 468| 9896 |23.04.2008 Камен Пенков подаде оставка все пак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads