Реклама / Ads
2| 3931 |27.12.2020 НОВИНИ

Как българите ще пътуват, работят и учат във Великобритания от 1 януари

.
На 1 януари 2021 г. изтича преходният период след оттеглянето на Великобритания от ЕС. От външното ни министерство обобщават какво означава това за българските граждани – за техните пътувания, работа, обучение.
 

От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките на това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

 

От 1 октомври 2021г., съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на британското Министерството на външните работи, гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ( които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост) ще трябва да разполагат с международен паспорт.


Българските граждани, получили Статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025г. Националните лични карти ще могат се използват за влизане във Великобритания и след това, ако отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

При пътуванията с цел туризъм посетителите ще могат да пътуват във Великобритания с българските си шофьорски книжки.

 

Тези български граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, а възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца за работа, обучение или искат да се установят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза задължително. Желаещите да кандидатства за виза, могат да го направят на правителствения сайт на Великобритания: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

 

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските, могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорта, ще трябва да посетят Визов Център Visa Application Centre.

Успешно кандидатствалите ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3410 |23.12.2020 Свидна Динева: Много туроператори още чакат пари. Мерките не работят . 3| 3079 |22.12.2020 ”Галъп”: Само 16% от българите вярват, че 2021 г. ще е по-добра от сегашната . 13| 3725 |16.12.2020 Евростат затвърждава: Българите са най-бедни в Европа, дишаме прахта на Румъния . 17| 5764 |14.12.2020 Първан Симеонов: Българите, които се гнусят от Кубрат Пулев, се гнусят от себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads